"Incidentul terorist din Algeria continua", unde armata algeriana a intervenit joi incercand sa elibereze numerosi ostatici retinuti intr-un complex de exploatare a gazelor naturale, a anuntat vineri dimineata Foreign Office, relateaza AFP.
"Incidentul terorist continua", iar seful Guvernului britanic David Cameron va prezida vineri o noua reuniune de criza cu ministri din domeniul securitatii, la Londra, anunta Ministerul britanic de Externe intr-un comunicat.

Comitetul "Cobra", care s-a reunit de doua ori joi, "va continua sa se reuneasca atat timp cat va dura criza", a adaugat ministerul, citat de Mediafax.

Cetateni britanici figureaza intre numeroase persoane luate ostatice de o grupare afiliata Al-Qaida, miercuri, la o instalatie de exploatare a gazelor, in Sahara algeriana, a anuntat Londra. Un britanic a fost ucis miercuri, in cursul atacului.

"Asa cum au spus premierul (David Cameron) si ministrul de Externe (William Hague), din cate stim, din informatii comunicate de catre Guvernul algerian, un britanic a fost ucis. Nu suntem in masura sa sa oferim mai multe informatii in acest stadiu. Dar premierul a avertizat ca este necesar sa ne asteptam la vesti proaste", a repetat vineri Ministerul de Externe.

Armata algeriana a lansat joi un asalt masiv impotriva comandoului islamist care detinea numerosi ostatici. Niciun bilant oficial exact nu a fost dat publicitatii dupa operatiunea militara asupra complexului de la In Amenas, in Sahara, la aproximativ 1.300 de kilometri sud-est de capitala Alger. Insa, potrivit unui purtator de cuvant al islamistilor, operatiunea s-a soldat cu aproximativ 50 de morti, intre care 34 de ostatici si 15 rapitori, informatii neconfirmate.

Autorii islamisti ai atacului au venit din Libia


Grupul de islamisti care a atacat complexul gazifer din Sahara algeriana, miercuri, luand ostatici sute de persoane a venit din Libia, a anuntat joi seara ministrul de Interne algerian Dahou Ould Kablia, relateaza AFP.

"Conform tuturor informatilor pe care le avem, grupul terorist care atacat complexul petrolier de la In Amenas a venit din Libia", a declarat ministrul pentru Echorouk online, cotidian arabofon algerian. Acesta a declarat anterior ca grupul a venit din statele vecine.

Acesta a justificat afirmatia facuta anterior declarand ca nu detinea atunci suficiente date pentru a determina nationalitatea atacatorilor. Comentariile sale cu privire la originea regionala a grupului au provocat critici puternice asupra prefecturii Illizi, aflata la frontiera cu Libia.

Ould Kablia a mai afirmat ca operatiunea a fost planificata sub directia lui Mokhtar Belmokhtar, algerianul numit MBM, unul dintre fondatorii Al-Qaida in Maghrebul islamic (Aqmi) care s-a separat de grup in decembrie.

Confom acestuia, "autoritatile algeriene le-au transmis in repetate randuri libienilor temerile si le-au solicitat de zeci de ori sa asigure securitatea frontierelor".

In cadrul summitului acestora de la 12 ianuarie la Ghadames (sud-vestul libian), premierul libian Ali Zeidan, cel algerian Abdelmalek Sellal si tunisian Hamadi Jebali au hotarat ca formeze puncte de control comune si sa coordoneze patrule la frontiere pentru a asigura securitatea si a lupta impotriva traficului de arme si a crimei organizate.

Libia, de la conflictul care l-a inlaturat pe liderul Muammar Kadhafi, a devenit o sursa de ingrijorare pentru vecini, situatia securitatii lasand inca de dorit.

In plus, pentru a determina cu precizie bilantul asaltului militar, Ould Kablia a cerut "lista rezidentilor din complex". Pana in prezent, autoritatile algeriene nu au dat decat bilanturi succinte.

Un ostatic irlandez in Algeria este liber si "nevatamat"


Unul dintre ostaticii retinuti la o instalatie de exploatare a gazelor in sudul Algeriei, un barbat in varsta de 36 de ani care detine un pasaport irlandez, originar din provincia britanica Irlanda de Nord, este liber si "nevatamat", au anuntat joi autoritatile irlandeze, relateaza AFP.

"Cetateanul irlandez luat ostatic la instalatia de exploatare a gazelor de la In Amenas si-a contactat familia, el este teafar si nevatamat si nu mai este ostatic", a anuntat intr-un comunicat Ministerul irlandez al Afacerilor Externe si Comertului.

Un purtator de cuvant al ministerului a precizat pentru AFP ca fostul ostatic, Stephen McFaul, este originar din provincia britanica Irlanda de Nord. Nord-irlandezii pot detine un pasaport irlandez si unul britanic.

Potrivit familiei sale, care a lansat un apel pentru eliberarea sa, ostaticul asigura o misiune de inginerie si supervizare la complex. El a lucrat mult timp in Africa.

Brian McFaul a declarat ca fratele sau Stephen a fost nevoit sa poarte un colier de expolzibili la gat, cat timp a fost detinut. El a reusit sa scape atunci cand armata algeriana a deschis focul asupra convoiului care il transporta, a povestit acesta.

Premierul irlandez Enda Kenny s-a declarat "extrem de usurat" la aflarea vestii ca Stephen McFaul este "teafar". El a adus un "omagiu tuturor celor care au contribuit la eforturile vizand solutionarea crizei", subliniind ca se gandeste la alte persoane aflate "in aceasta situatie traumatizanta".

Anuntarea eliberarii sale a avut loc in timp ce armata algeriana a lansat joi dupa-amiaza o operatiune asupra instalatiei in care sute de muncitori algerieni si aproximativ 40 de straini au fost luati ostatici miercuri de catre un comando jihadist. Acesta a cerut stoparea interventiei franceze in Mali, o tara vecina cu Algeria.

Potrivit agentiei algeriene APS, patru ostatici straini, si anume un francez, doi britanici si un kenyan, au fost eliberati de catre armata algeriana. Agentia a anuntat, de asemenea, eliberarea a aproximativ 600 de ostatici algerieni.

"Stephen a sunat-o pe sotia sa, iar Angela ne-a sunat sa ne spuna ca este liber, ca se afla intr-un loc sigur si ca este interogat", a declarat Marie McFaul, mama lui Stephen McFaul, pentru postul Sky News, la domiciliul sau, la Belfast.

"Asteptam sa ne sune acum", a adaugat ea, subliniind ca urma sa fie organizata "o petrecere mare in vestul Belfastului, in aceasta (joi) seara", pentru a marca eliberarea acestuia.

"Ultimele 48 de ore au fost un infern", a subliniat sotul ei, Christopher McFaul, care s-a declarat "trist pentru ceilalti ostatici care sunt in continuare acolo".

"Nu il voi mai lasa sa se intoarca acolo", a adaugat Dylan, in varsta de 13 ani, fiul ostaticului eliberat.

Sursa foto: Agerpress

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri