Un membru al conducerii Bancii Centrale Europene (BCE), Jorg Asmussen, este ingrijorat de impactul unei agravari a crizei financiare din Cipru asupra euro, relateaza publicatia elena Kathimerini.

Asmussen a avertizat in privinta tentatiei de a minimiza importanta sistemica a crizei cipriote, avand ca economia acestei tari reprezinta numai 0,15% din PIB-ul zonei euro, noteaza Mediafax.

"Nu ne aflam intr-o epoca normala pentru moneda unica, in consecinta evolutiile necontrolate din Cipru pot afecta progresele realizate in Europa in 2012", a spus bancherul.

O astfel de contagiune ar putea duce la propagarea, prin intermediul sectorului bancar, a problemei cipriote in Grecia, unde sunt prezente numeroase banci din Cipru, a aratat Asmussen.

"De asemenea, ar putea fi un semnal prost intr-o perioada in care tari precum Portugalia si Irlanda se pregatesc sa revina pe pietele financiare", a adaugat oficialul.

Cipru, tara a carei economie a fost grav afectata de criza din Grecia, negociaza cu FMI, UE si BCE un plan de salvare financiara.

Agentia de evaluare financiara Fitch a retrogradat vineri ratingul Ciprului, la doua trepte de categoria tarilor aflate in imposibilitate de plata.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
WSJ: Divortul dintre FMI si zona euro se vede la orizont