Rusia este unul dintre liderii mondiali ai exportatorilor de petrol, faptul de a avea o Bursa proprie fiind perceput ca o necesitate de oficialii rusi, a declarat presedintele Rusiei, Vladimir Putin, care a mentionat ca tranzactiile petroliere vor fi facute in ruble. O Bursa a petrolului va fi deschisa in Rusia pana la finele anului in curs, a declarat ministrul adjunct la economiei, Kirill Androsov, citat de RIA Novosti.
Desi exporturile si Bursa vor merge in paralel, este mai usoara organizarea Bursei decat pregatirile pentru export, pentru ca au fost multi cumparatori interni iar acest fapt ar putea impulsiona procesul Bursei locale.

Rusia ar putea pregati si o Bursa a exporturilor de petrol pana la finele anului 2007, a mai adaugat Androsov.

Volumul de petrol brut a crescut considerabil de la inceputul anului, conform serviciului de presa al Cailor Ferate ale Siberiei Orientale. Global, Rusia si-a majorat, in primele doua luni ale lui 2006, productia de petrol cu 1,6%, pana la 76 milioane tone, exporturile crescand cu 3,9%, pana la 39,1 milioane tone, conform unui comunicat al Centrului de Statistica - Rosstat.

Pe piata interna, vanzarile de petrol s-au cifrat la 34,7 tone, in primele doua luni ale anului, cu 5,6% mai mult decat in urma cu un an. Procentul petrolului din exporturile rusesti constituie 35% si 49,6% din exporturile totale de produse energetice, in primele doua luni ale anului curent.