Reaparitia in public, duminica, a lui Fidel Castro pentru a participa la alegerile legislative cubaneze a fost singurul eveniment al unui scrutin in care absenta opozitie ar urma sa conduca, la sfarsitul lui februarie, la realegerea fara surpriza a presedintelui Raul Castro, relateaza AFP, citat de Mediafax.
Fidel Castro a ajuns in jurul orei 17.00 (23.00) la biroul de vot numarul 1 din Piata Revolutiei, din Havana, unde a votat mereu inainte de a se imbolnavi in iulie 2006 si de a-i ceda puterea fratelui sau, Raul Castro, a anuntat Agentia de informatie nationala.

Liderul cubanez, in varsta de 86 de ani, nu a mai aparut in public din 21 octombrie, cand l-a insotit pe ministrul venezuelean din perioada respectiva, Elias Jaua, la hotelul National.

O fotografie publicata in presa locala il infatiseaza imbracat intr-o camasa inchisa la culoare si in carouri si o geaca subtire neagra, in timp ce vorbeste cu oamenii in biroul de vot, sprijinindu-se intr-un baston.

Aproximativ 8,5 milioane de cubanezi au fost chemati la urne duminica pentru a alege 612 membri ai Adunarii Nationale.

Cele 29.957 de birouri de vot repartizate in toata tara s-au deschis la ora locala 07.00 (14.00 ora Romaniei), pentru desemnarea celor 612 membri ai Parlamentului cubanez, intre care presedintele in exercitiu Raul Castro, in varsta de 81 de ani, si celebrul sau frate, Fidel Castro.

Niciun candidat al opozitiei nu s-a prezentat la acest scrutin in urma caruia vor fi alesi si 1.269 de delegati din 15 adunari provinciale si care nu va pune in pericol puterea partidului unic, Partidul Comunist din Cuba.

Dupa instalare, noua Adunare Generala va alege Consiliul de Stat, organul executiv suprem, ai carui membri, in numar de 30, isi vor alege la 24 februarie presedintele, ce ar urma sa fie fara surpriza Raul Castro, pentru un al doilea mandat.

Potrivit noilor dispozitii, scrutinul marcheaza pentru prima data in ultima jumatate de secol o revenire la limita de doua mandate de cinci ani, impusa din nou principalilor oficiali ai tarii.

Generatia "istorica" aflata la putere de la Revolutia cubaneza in 1959 ar urma astfel sa cedeze locul partial unei noi generatii de lideri care ar putea sa apara o data cu alegerea lor in Consiliul de Stat.

Raul Castro va parasi functia in 2018.

La randul lor, fara candidati si fara acces la presa controlata de stat si de PCC, disidentii cubanezi, calificati de putere drept "mercenari" in slujba Statelor Unite, au cerut abtinerea de la vot sau votul alb.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri