Stefanos Varotsis a decis acum cativa ani sa inceapa o cariera in marima comerciala, calcand astfel pe urmele generatiilor anterioare de pe insula greceasca Chios. In schimb, prietenii au crezut ca a innebunit.

Cine ar vrea un loc de munca, au spus acestia, care te duce departe de casa luni de zile, cu toate greutatile si pericolele asociate de a naviga pe mare?

Dar, in conditiile in care somajul in Grecia a atins niveluri record, Varotsis, un tanar de 21 de ani, care in prezent este cadet ofiter-inginer, este tot mai respectat. “Unii dintre prietenii mei din liceu au ras de mine”, a afirmat el, pentru wsj.com. “Acum imi spun ce decizie buna am luat”.

Un numar tot mai mare de tineri greci aleg sa mearga pe mare, revenind la o profesie pe care parintii lor au abandonat-o in dauna lucratorilor straina cu mai mult de o generatie in urma, cand economia tarii inregistra cea mai rapida crestere din Europa, iar locurile de munca de la tarm deveneau tot mai disponibile.

In prezent, mii de oameni aplica la academiile marine ale tarii pentru a urma o cariera de ofiteri sau de functionari guvernamentali care emit jurnale de bord comerciale, necesare marinarilor. Se observa astfel colapsul in care se afla piata fortei de munca, grecii fiind determinati sa caute locuri de munca pe care odata le-au abandonat.

Grecia intra in al saselea an consecutiv de recesiune dura care a tras in jos produsul intern brut cu mai mult de o cincime fata de maximul atins in 2007. Rata somajului a atins anul trecut nivelul de 26,8%, cel mai ridicat din UE, si se estimeaza ca va urca in continuare. Aproape 60% dintre persoanele sub 25 de ani sunt someri.

Cei care gasesc insa de lucru se confrunta cu salarii care se scufunda. Noile reforme ale pietei muncii cerute de creditorii internationali ai Greciei au impins salariul minim pentru tineri la 510 euro pe luna pe uscat. Dar, pe mare, un marinar incepator poate castiga de patru ori mai mult, iar un ofiter junior de sase ori mai mult. Un capitan sau un inginer-sef pot fi platiti si cu 12.000 euro pe luna.

“Numarul tinerilor greci care sunt in cautarea unui loc de munca pe mare a crescut, intrucat nu exista slujbe pe uscat sau pur si simplu nu pot obtine atatia bani in alta parte”, a explicat Harry Vafias, seful grupului Vafias, una dintre cele mai mari companii de transport maritime din Grecia.

Tinerii greci au devenit rasfatati, avand “o viata usoara” pe uscat. “Asta e istorie acum. Acum, odata cu criza, lucrurile s-au schimbat. O multime de tineri din ziua de astazi s-ar considera norocosi daca ar castiga 300 de euro lunar intr-un loc de munca part-time”.

Numarul de jurnale de bord emise de minister – conditie prealabila pentru cei care doresc sa mearga pe mare, indiferent daca sunt ofiteri sau marinari – s-a dublat anul trecut comparativ cu 2007, la 3.640 de permise pe an. Aplicatiile la cele mai mari 10 academii marine comerciale ale Greciei au crescut de 4 ori in 2012, 4.751 de cereri. Doar unul din patru candidati este acceptat la academie, in conditiile in care in anul universitar 2007-08 au fost admisi toti doritorii.

Anul trecut, numarul de studenti in academiile marine a scazut usor, dupa ce guvernul a ajustat numarul de angajari in industria navala, din cauza unei cresteri lente a industriei in intreaga lume.

In acelasi timp, industria de transport maritim din Grecia a devenit tot mai vitala in economie, pe fondul diminuarii importantei altor sectoare. Aceasta reprezinta acum aproape 16% din PIB si ofera mai mult de 200.000 de locuri de munca.

Guvernul vede sectorul transportului maritim ca fiind unul dintre principalii piloni pentru sustinerea cresterii economice. Ministrul Marinei Comerciale, Kostis Moussouroulis, a declarat ca printre prioritatile sale se numara un “avans calitativ” in educatia nautica, precum si modernizarea transportului maritim, pentru a atrage mai multor nave sub pavilion grecesc si de a crea noi locuri de munca.

“Marina greceasca a fost, este si va ramane un parametru dominant de crestere”, a mentionat ministrul, ceva ce Grecia ”are nevoie mai mult decat oricand”.

Stefanos Varotsis, care urmeaza sa termine facultatea in acest an si spera ca intr-o buna zi sa ajunga inginer-sef, recunoaste ca viata pe mare nu este pentru toata lumea. El este de acord ca transportul maritim va fi intotdeauna cheia pentru Grecia.

“Marina greceasca se va descurca intotdeauna bine, indiferent ce se intampla in alta parte. Marea salveaza mereu Grecia. E o profesie care nu va muri niciodata”, a adaugat Varotsis.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Imobiliarium: Reducerea vanzarilor de locuinte apasa asupra preturilor