Numarul tarilor care trec prin turbulente politice a crescut cu 36% comparativ cu anul trecut, o tendinta care are toate sansele sa continue considerand cresterea instabilitilor politice in din ce in ce mai multe tari, conform analizei facute de brokerul in asigurari si consultanta de risc Marsh, odata cu lansarea Hartii Mondiale a Riscului Politic.

Riscuri politice 2013

Conform acestei harti, 38 de tari, aproape o cincime din totalul statelor analizate, se confrunta cu cresterea violentelor de ordin politic - comparativ cu 28 in 2012 (vezi anexa).

Harta ilustreaza dinamica riscului politic in 197 de tari, luand in considerare conflictele, terorismul, stabilitatea macroeconomica, statul de drept, mediul de afaceri si cel legislativ - inclusiv riscul de expropriere, asigurarea resurselor si nivelul infrastructurii. La baza acestei tendinte sta extinderea violentelor politice si terorismului din Libia si Siria catre tari precum Mali, Liban, Algeria si alte state din Africa de nord si de vest, precum si din Orientul Mijlociu.

De asemenea, investitorii straini sunt supusi unui risc crescut de expropriere in tari din nordul si vestul Africii unde exista diverse presiuni asupra regimurilor politice. Guvernele incearca tot mai des sa foloseasca exproprierile si nationalizarea resurselor naturale pentru a calma spiritele incinse. Printre tarile vizate putem enumera: Guinea Bissau, Zimbabwe, Siria, Madagascar, Sudanul de Sud, Pakistan, Yemen, Mali, Bangladesh, Kenya, Turkmenistan - conform Hartii Mondiale a Riscului Politic.

"Companiile care au investitii in strainatate opereaza intr-un climat volatil a carui instabilitate poate avea consecinte financiare nebanuite", a declarat Alyson Warhurst, CEO Maplecroft. "Recentul atact terorist din Algeria, criza datoriilor europene, exproprierile din industria energetica din Argentina si Bolivia, razboiul civil din Siria, atacurile teroriste asupra ambasadelor SUA din Egipt, Libia si mai nou Turcia, laolalta cu marile schimbari la conducerea Chinei ilustreaza dinamismul riscului politic la nivel mondial".

La randul sau, Evan Freely, lider al departamentului Marsh specializat in Credit Comercial si Risc Politic, considera acest mediu drept foarte volatil astfel incat devine vital ca investitorii sa fie pregatiti in fata schimbarilor ce au loc in lume si ar trebui sa aiba planuri concrete de protectie a propriilor interese si active. "Din ce in ce mai multe companii apeleaza la asigurarea riscului politic pentru a-si proteja interesele, activele, lantul de furnizori si distributie si pozitiile strategice pe care le ocupa pe aceste piete cu potential ridicat, dar si foarte riscante".

Broker de asigurari si consultant de risc, Marsh, este parte a Marsh & McLennan Companies, din grup mai facand parte si Guy Carpenter, specialist in risc si reasigurari; Mercer, furnizor de servicii si consultanta HR; si Oliver Wyman, consultanti de managemenet. Grupul este listat (simbolul: MMC) pe bursele din New York, Chicago si Londra.


Sursa foto: Freedigitalphotos.net

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri