"Chung Mong-koo a fost inculpat astazi pentru acuzatii de deturnare de fonduri si abuz de incredere", a declarat purtatorul de cuvant al Parchetului sud-coreean, Kang Chan-woo.

Potrivit actului de acuzare, din cauza manevrelor lui Chung Mong-koo, grupul Hyundai, cel mai mare producator auto din Coreea de Sud, a inregistrat pierderi de aproximativ 390 miliarde woni, scrie Rompres.

Presedintele concernului Hyundai Motor a fost arestat la data de 28 aprilie 2006 in cadrul unui amplu scandal de coruptie in care era vorba de sume de peste o suta de milioane de euro acordati pentru obtinerea de favoruri politice.

In varsta de 68 de ani, Chung Mong-koo, este acuzat ca in anul 2001 a pus deoparte o suma de aproximativ 130 miliarde woni (138 milioane dolari), majoritatea acestor bani fiind utilizati pentru mituirea responsabililor guvernamentali care se ocupau de acordarea de scutiri de taxe.

In plus, Chung Mong-koo este banuit si ca a utilizat o parte din acesti bani pentru a facilita transferul societatii Hyundai spre fiul sau Chung Eui-sun, in prezent presedinte la Kia Motors, marca afiliata grupului Hyundai.

Grupul sud-coreean Hyundai este al saptelea constructor auto din lume si controleaza peste 70 la suta din piata auto-sudcoreeana.

De la declansarea acestui scandal, insa, vanzarile de autoturisme Hyundai pe piata domestica au scazut simtitor.

In plus, arestarea lui Chung Mong-koo a antrenat amanarea sine die a constructiei uzinei Hyundai din Cehia, o investitie de aproximativ un miliard de euro. Desi ceremonia oficiala de semnare a contractului final este prevazuta a avea loc saptamana aceasta, lansarea lucrarilor de constructie la uzina ceha a fost amanata pentru o perioada nedefinita.