Parlamentul European a aprobat, miercuri, bugetul comunitar pentru perioada 2007-2013, un pachet financiar in valoare de 864,4 miliarde euro, punand astfel capat mai multor luni de dispute intre statele membre si evitand pericolul unei crize financiare, informeaza Rompres.
Legislativul comunitar a aprobat, cu 418 voturi pentru, 187 voturi contra si 15 abtineri, un pachet financiar de 864,4 miliarde euro, ceea ce insemna ca guvernele statelor membre pot incepe sa aloce bani pentru proiecte cu finantare comunitara ce urmeaza sa se deruleze in urmatorii ani.

Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, a subliniat ca bugetul rezultat in urma votului de miercuri este departe a reprezenta solutia ideala.

"Acordul convenit este nesatisfacator pentru multe state membre. Este vorba de o solutie de compromis, insa permite cel putin ca UE sa functioneze in continuare", a declarat Josep Borrell, precizand ca noul plan va costa cetatenii din UE aproximativ 26 eurocenti pe zi.

Legislativul comunitar, institutie care are drept de veto asupra bugetului dar nu este implicata direct in elaborarea sa, a tergiversat aprobarea pachetului financiar, solicitand o crestere substantiala a fondurilor alocate pentru domenii precum educatie, cercetare, energie, transport si telecomunicatii.

La data de 4 aprilie s-a ajuns, insa, la un acord de compromis, un buget mai mare cu 4 miliarde euro decat convenisera sefii de stat si de guvern in decembrie 2005, precum si majorarea cu 1,5 miliarde euro a fondurilor comunitare pentru situatii de urgenta (cum ar fi inundatiile), si alte 500 milioane euro pentru pensiile acordate functionarilor europeni.

De asemenea, liderii europeni au convenit sa revizuiasca bugetul comunitar pe 2007-2013 in anul 2008 sau 2009, lasand, practic, deschisa calea unei posibile reduceri a subventiilor agricole si majorarea fondurilor pentru alte sectoare.

Daca Parlamentul European ar fi esuat in aprobarea viitorului buget comunitar pe perioada 2007-2013, Uniunea Europeana ar fi fost nevoita sa opereze pe baza unor bugete anuale, ceea ce ar fi insemnat noi dispute intre guvernele statelor membre si mai putini bani pentru cele zece noi state care au aderat in mai 2004.

Timp de peste un an, bugetul comunitar pe perioada 2007-2013 a fost subiectul unor dispute aprinse intre guvernele statelor membre, in special intre Marea Britanie si Franta pe tema bugetului alocat Politicii Agricole Comune (PAC), capitol care inghite 40 la suta din bugetul anual al UE.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri