Banca Centrala Europeana (BCE) nu va reduce dobanda de politica monetara doar din cauza aprecierii euro, evolutia monedei fiind justificata de perspectivele economice, a declarat Jens Weidmann, presedinte al bancii centrale a Germaniei (Bundesbank) si membru in consiliul guvernatorilor BCE.
"Nivelul euro este unul dintre factorii folositi pentru a determina ratele de inflatie. (...) Cu siguranta nu vom justifica orice decizie de politica monetara cu un singur factor. Consider ca rata de schimb a euro este in linie cu fundamentele. Nu se poate spune serios ca euro este puternic supraevaluat", a declarat Weidmann intr-un interviu pentru Bloomberg, conform Mediafax.

Comentariile acestuia vin inaintea unei intalniri, la sfarsitul saptamanii, a sefilor de banci centrale si ministrilor de Finante din statele membre G20. Reuniunea are loc in contextul speculatiilor tot mai intense referitoare la un razboi valutar intre marile economii ale lumii.

Politica monetara mai relaxata din SUA si Japonia si avansul optimismului in Europa au impins euro la maximul ultimelor 14 luni fata de dolar si la cel mai ridicat nivel din trei ani in raport cu yenul. Moneda europeana a pierdut 2 centi din 7 februarie, cand presedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat ca aprecierea monedei reprezinta un risc pentru inflatie, semnaland ca ar putea fi luate in calcul reduceri ale dobanzii.

"Nu cred ca Draghi incerca sa influenteze cursul euro", a spus Weidmann, adaugand ca "BCE se va abtine de la manipularea sau tintirea directa a cursului de schimb".

Chiar daca si-a exprimat ingrijorarea referitor la "politicizarea" bancilor centrale si cursurilor de schimb, seful Bundesbank nu se asteapta ca acestea sa fie principalul subiect de discutie la reuniunea G20.

Presedintele francez, Francois Hollande, a facut anterior apel pentru o poitica monetara mai relaxata si actiuni guvernamentale de depreciere a euro cu scopul de a sustine cresterea economica.

Dobanda de politica monetara a BCE se afla la minimul record de 0,75%, in timp ce la Rezerva Federala a SUA rata cheie se situeaza aproape de zero.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri