Alpha Bank, a doua mare institutie de credit din Grecia, a inregistrat pe primele trei luni ale acestui an un avans cu 49% al profitului net. Evolutia depaseste estimarile analistilor si se bazeaza in principal pe volumul creditelor acordate, transmite Reuters.

Profitul s-a plasat la 150,7 milioane de euro, peste nivelul prognozat de analisti, de 136,5 milioane de euro. "Alpha Bank a consemnat un progres substantial in toate zonele de activitate, in special in sectorul grec de retail bancar, precum si in sud-estul Europei, unde cresterea isi mentine trendul favorabil, in pofida concurentei puternice de la inceputul anului", a declarat presedintele grupului, Yannis Costopoulos. Venitul net din dobanzi a urcat cu 22,2% la 342,6 milioane de euro, in conditiile in care analistii estimau, in medie, ca acesta se va plasa la 335 de milioane de euro.

Portofoliul de credite a crescut si el cu 20,6% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 29,2 miliarde de euro, avans influentat in mare parte de intensificarea imprumuturilor acordate gospodariilor, peste ratele de crestere ale pietei, ceea ce inseama ca Alpha Bank si-a extins cota de piata. In Grecia, volumul creditelor acordate a crescut cu 20,4%, in timp ce in sud-estul Europei avansul consemnat a fost de 27,3%. Banca elena, cu o valoare de piata de 8,6 miliarde de euro, este prezenta pe piata romaneasca prin Alpha Bank Romania.

Citeste si:

Alte companii din grupul Alpha cu activitati in Romania sunt Alpha Leasing, Alpha Finance, Alpha Insurance Brokerage si Alpha Advisory.