Banca Centrala Europeana (BCE) a inregistrat anul trecut un excedent de 2,16 miliarde euro, in urcare cu 14% de la 1,89 miliarde euro in 2011, peste jumatate din suma fiind transferata in contul provizionului de risc, in timp ce banii ramasi au fost repartizati intre bancile nationale din zona euro.
La finalul anului, Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat sa transfere suma de 1,16 miliarde euro din excedentul inregistrat in contul provizionului de risc, al carui sold a ajuns astfel la 7,52 miliarde euro, informeaza Mediafax.

"Scopul provizionului de risc este acoperirea riscului valutar, de dobanda, de credit si a celui asociat fluctuatiilor pretului aurului, care sunt monitorizate in mod constant. Volumul si necesitatea de a mentine acest provizion fac obiectul unei revizuiri anuale", se arata intr-un comunicat transmis joi de BCE, care prezinta raportul financiar pentru anul trecut.

In urma suplimentarii provizionului de risc, profitul net al BCE pentru anul trecut s-a cifrat la 998 milioane euro, in urcare cu 37% fata de anul 2011.

Consiliul guvernatorilor a hotarat repartizarea profitului catre bancile nationale din zona euro in doua transe, la 31 ianuarie si 25 februarie.

Veniturile nete din dobanzi obtinute de BCE au totalizat 2,28 miliarde euro anul trecut, fata de 1,99 miliarde euro in 2011. Suma include venituri de 633 milioane euro din dobanzi aferente BCE din totalul bancnotelor euro aflate in circulatie, fata de 856 milioane euro in 2011, la care se adauga incasari de 1,1 miliarde euro obtinute din dobanzile aferente obligatiunilor de stat achizitionate in cadrul programului anticriza, fata de un miliard de euro in anul anterior.

BCE a inregistrat incasari de 555 milioane euro aferente detinerilor de obligatiuni guvernamentale emise de Grecia, fata de 654 milioane euro in 2011.

BCE a virat 307 milioane euro catre bancile nationale din zona euro in contul creantelor acestora asupra activelor externe de rezerva transferate la BCE, fata de 434 de milioane euro in anul 2011. Totodata, veniturile din dobanzi aferente activelor externe de rezerva au insumat 229 de milioane euro, fata de 290 de milioane euro in 2011.

Castigurile realizate din operatiuni financiare s-au cifrat la 319 milioane euro, fata de 472 milioane euro in 2011.
Cheltuielile cu personalul au crescut usor in 2012, de la 216 milioane euro la 219 milioane euro, in timp ce alte cheltuieli administrative, precum chirii, servicii specializate si alte bunuri si servicii, au avansat de la 226 milioane euro la 242 milioane euro.

Pozitia "imobilizari in curs", care contine si costurile legate de construirea noului sediu al BCE, a consemnat o crestere de 191 milioane euro, la 530 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri