Dupa aproape patru luni de la anuntarea intentiei de a prelua Arcelor, Mittal Steel a facut prima sa oferta oficiala de preluare a producatorului european de otel, disputa dintre cei doi giganti intrand astfel pe ultima turnanta
Mittal Steel, cel mai mare producator mondial de otel, a lansat astazi o oferta oficiala de preluare a Arcelor, al doilea jucator pe piata mondiala a otelului, aceasta fiind practic prima tentativa a gigantului indian de cumparare a producatorului european, informeaza publicatia The Times of India. Valoarea ofertei Mittal este de 20,93 miliarde de euro (27 miliarde de dolari), oferta fiind superioara ofertei anuntate initial acum patru luni, care era de 18,6 miliarde de euro.

Oferta a fost lansata simultan pe bursele din Franta, Belgia si Luxemburg, urmand ca in perioada urmatoare, oferta sa fie lansata si pe pietele bursiere din SUA si Spania in momentul cand autoritatile din domeniul concurentei din Uniunea Europeana se vor pronunta asupra acestei fuziuni. Oferta este valabila pana pe 29 iunie si presupune ca plata sa se faca in actiuni Mittal in proportie de 75% si bani, in proportie de 25%, Mittal oferind doar 4,7 miliarde de euro in bani lichizi, restul reprezentand actiuni. Astfel, orice actionar Arcelor care doreste sa vanda, va primi pentru cinci actiuni Arcelor un pachet de patru actiuni Mittal si 35,25 euro.

Presedintele Mittal Steel, Lakshmi Mittal, a declarat ca oferta companiei sale a fost bine primita pe cele trei piete bursiere, datorita valorii pe care o va aduce fiecarui actionar aceasta fuziune. Credem in continuare ca oferta noastra este foarte atractiva, si ca prin ea vom oferi actionarilor Arcelor posibilitatea de a participa la evolutia noii companii intr-un sector cu un potential de crestere extraordinar, precum si un pachet financiar lichid generos, a declarat acesta.

Presedintele executiv al grupului european Arcelor, Guy Dolle, a declarat saptamana trecuta cand cele doua companii si-au prezentat rezultatele financiare din primul trimestru al anului 2006, ca Arcelor a avut rezultate mult mai bune decat Mittal, aceasta fiind cea mai buna aparare impotriva ofertei de preluare a gigantului indian.

Arcelor s-a impotrivit acestei preluari, inca din momentul anuntului facut de Mittal Steel pe 27 ianuarie, catalogand oferta ca fiind ostila si sub oferta adevarata a grupului. In cele patru luni care au trecut de la acel moment, Arcelor s-a impotrivit acestei propuneri prin mai multe mutari strategice, cum ar fi majorarea cu aproximativ noua miliarde de euro a dividentelor acordate actionarilor. De asemenea, Arcelor a transferat controlul asupra producatorului canadian de otel Defasco unei fundatii olandeze, pentru a apara proaspata sa achizitie de o eventuala vanzare pe care Mittal intentioneaza sa o faca daca ar reusi achizitionarea grupului.

O fuziune intre cei doi producatori ar duce la un gigant global, care ar detine o cota de piata de aproximativ 10% cu o productie anuala de 150 milioane de tone de otel pe an, avand o capitalizare bursiera de aproape 40 de miliarde de dolari. Producatorul indian a inregistrat o scadere a profitului in 2005 de peste 50%, acesta ridicandu-se la 2,82 miliarde de euro, in timp ce Arcelor a raportat 3,8 miliarde de euro profit in 2005, ceea ce se transpune printr-o crestere de 66 de procente. In primul trimestru din acest an Mittal a inregistrat 584,1 milioane de euro profit, in scadere cu 35% comparativ cu perioada similara din 2005, in timp ce Arcelor a raportat de asemenea o scadere a profitului de 20%, pana la 761 milioane de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri