Ministrii de Finante din zona euro s-au angajat sa ajunga la un acord de imprumut pentru Cipru pana la sfarsitul acestei luni, dar nu au fost oferite detalii despre cum va fi salvata mica economie insulara, potrivit Reuters.

Cipru a solicitat un bailout-ul in iunie anul trecut, dar nu a fost posibila incheierea unui acord cu fostul guvern condus de comunisti. Acum, insa, noul guvern conservator a inceput negocierile.

Troica FMI, UE si BCE va trimite o misiune in Cipru pentru a incepe analiza tehnica a necesarului de finantare, a spus Joerg Asmussen, membru al BCE.

Presedintele Ciprului, Nicos Anastasiades, a promis ca va face eforturi pentru incheierea unui acord cat mai repede, pentru a sustine sistemul bancar care are nevoie de o finantare de 8 pana la 10 miliarde de euro.

Pachetul total de finantare ar putea sa urce la 17 miliarde de euro, acoperind si necesarul de finantare a Guvernului. Imprumutul ar fi echivalent cu productia anuala a Ciprului.

Accelerarea negocierilor trebuie privita in contextul in care noul guvern a fost de acord sa evalueze cum implementeaza bancile din Cipru politicile de spalare a banilor, precizeaza BBC.

Aceasta concesie are menirea sa linisteasca Germania, care a atras atentia asupra procedurilor suspicioase pe care bancile cipriote le deruleaza, insula fiind un paradis fiscal pentru multe afaceri si fonduri de investitii.

Sursa foto: http://www.freedigitalphotos.net

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Romania, rata de absorbtie a fondurilor europene de 32%, sub media UE