Banca Centrala Europeana (BCE) a redus estimarea referitoare la cresterea economiei zonei euro in acest an si in 2014 si a revizuit in scadere previziunea pentru inflatia de anul viitor, dar presedintele institutiei financiare, Mario Draghi, a declarat ca indicatorii arata o stabilizare a situatiei.

BCE anticipeaza pentru acest an o contractie de 0,5% a economiei zonei euro, peste cea de 0,3% estimata in decembrie, iar pentru anul viitor se asteapta la un avans de 1%, cu 0,2 puncte procentuale mai mic, transmite AFP, citata de Mediafax.

"Datele recente sugereaza ca activitatile economice se vor stabiliza in prima parte a anului", a spus Draghi, care se asteapta la o redresare treptata in al doilea semestru.

Euro este in crestere cu 0,9%, la 1.3080 dolari pe unitate, dupa ce a avansat cu 1%, cel mai mult din ultimele opt saptamani, in urma declaratiilor lui Draghi, potrivit Bloomberg.

BCE a mentinut previziunea privind inflatia din zona euro pentru acest an la 1,6%, dar a redus-o cu 0,1 puncte, la 1,2%.

Mandatul BCE de mentinere a stabilitatii preturilor stipuleaza ca inflatia trebuie sa se afle aproape dar sub nivelul de 2%, pe termen mediu.

"Perspectiva inflatiei ne va permite sa mentinem o politica monetara relaxata", a aratat Draghi.
BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la 0,75%, cel mai redus nivel din istoria institutiei.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Analistii europeni vad actiunile la un nivel record in 2016