Parlamentul german a aprobat vineri seara o majorare semnificativa a Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA), masura fiind menita sa reduca deficitul bugetar în timp ce oponentii sustin ca va pune în pericol relansarea economica firava înregistrata în prezent de cea mai mare economie a zonei euro, informeaza Rompres.

Decizia de majorare a TVA-ului de la 16 la 19 procente începând cu 1 ianuarie 2007, a fost aprobata de Bundestag (Camera inferioara a parlamentului german) cu 396 voturi pentru, 146 voturi contra si trei abtineri. Se estimeaza ca decizia de majorare a TVA-ului va aduce la buget aproximativ 20 miliarde euro. Cu toate acestea, pentru a putea intra în vigoare decizia de majorare a TVA-ului are nevoie si de aprobarea Camerei superioare a parlamentului german.

"Stiu ca în acest moment cerem oamenilor sa faca sacrificii ", a declarat Cancelarul Angela Merkel într-un interviu publicat vineri în Sueddeutsche Zeitung, subliniind însa ca majorarea TVA-ului va genera veniturile bugetare necesare pentru reducerea deficitului. Guvernul condus de Angela Merkel a promis ca în 2007 va reusi sa reduca deficitul Germania sub pragul de trei la suta din PIB cerut de Uniunea Europeana, dupa mai multi ani în care acest prag a fost depasit.

Cu toate acestea analistii se tem de posibilitatea ca aceasta majorare de TVA sa nu afecteze apetitul consumatorilor si astfel sa puna în pericol relansarea economica înregistrata în prezent de Germania, dupa mai multi ani de stagnare economica. Mai multi economisti de frunte estimeaza ca anul viitor Germania va înregistra o crestere economica de 1,2 procente, în scadere fata de 1,8 procente în acest an.