Autoritatile kenyene au anulat sambata un acord convenit anterior de grupurile petroliere Royal Dutch Shell si BP, acord conform caruia Shell urma sa preia participatiile de 50 de procente detinute de BP in mai multe firme mixte care se ocupau de operatiunile derulate in Kenya de cel doua mari companii petroliere, informeaza Rompres.

Potrivit informatiilor publicate in mass media de la Nairobi, ministrul kenyan de Finante, Amos Kimunya, a luat aceasta decizie pentru a impiedica grupul Shell sa domine piata petroliera din Kenya. Aceste societati mixte infiintate de Shell/BP in Kenya controleaza aproximativ 130 de benzinarii si in plus comercializeaza si lubrificanti pentru diferite sectoare economice.

Directorul regional pentru Kenya de la Shell, Mwaura Ngaari, a confirmat aceasta decizie, precizand insa ca Shell are intentia de a face apel la decizia autoritatilor de la Nairobi. Potrivit acestui motivatia autoritatilor este nefondata, avand in vedere ca exista doua firme petroliere, Kenol/Kobil si Total, care au un procent de piata similar cu cel controlat de Shell/BP.

Anterior Shell Petroleum a convenit cu BP Africa Ltd. preluarea a 50% din actiunile detinute de aceasta din urma in societatile Kenya Shell Ltd, BP Kenya Ltd si BP (Malindi) Kenya Ltd. Pretul tranzactiei nu a fost dezvaluit.