Forintul a scazut luni la minimul ultimelor 10 luni fata de euro, din cauza temerilor legate de primele masuri luate de noul guvernator al bancii centrale de la Budapesta, Gyorgy Matolcsy, care a modificat regulamentul institutiei pentru a-si consolida autoritatea.

Moneda euro a atins 303 forinti luni, cel mai ridicat nivel din luna iunie a anului trecut, in scadere cu 1,5% fata de referinta, potrivit Mediafax.

Primele masuri adoptate de noul presedinte al Bancii Nationale a Ungariei au vizat eliberarea de responsabilitate a celor doi viceguvernatori, numiti de predecesorul sau Andras Simor, al carui mandat s-a incheiat la finele saptamanii trecute.

Astfel, Matolcsy a transferat raspunderea privind strategia monetara si stabilitatea financiara catre un nou viceguvernator, proaspat numit, potrivit Bloomberg.

Cei doi viceguvernatori numiti de Simor raman membri ai Consiliului de Politica Monetara.

Matolcsy este considerat artizanul politicii economice "neortodoxe" a guvernului ungar condus de Viktor Orban. Premierul a cerut anterior bancii centrale sa adopte o politica monetara neconventionala, pentru a stimula economia.

Noul guvernator le-a interzis adjunctilor sai sa reprezinte in mod independent banca centrala si si-a atribuit in exclusivitate prerogativele privind numirile, destituirile si nivelul remuneratiilor acordate in cadrul institutiei.

Actiunile sale au generat temeri in randul traderilor, determinand scaderea forintului la minimul ultimelor 10 luni in sedinta de tranzactionare de luni, potrivit Wall Street Journal.

Totodata, Parlamentul ungar va vota luni dupa-amiaza proiectul de modificare a Constitutiei. Amendamentul va limita puterea Curtii Constitutionale, va scoate in afara legii mai multe tipuri de publicitate electorala, va permite guvernului sa interzica persoanelor fara adapost sa traiasca pe strazile oraselor si va defini notiunea de familie drept un barbat si o femeie casatoriti, impreuna cu copiii lor. Partidul de guvernare Fidesz are majoritatea in legislativ.

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso si presedintele Parlamentului European Martin Schultz s-au aratat ingrijorati de amendament, pe care il considera o amenintare la adresa statului de drept.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri