Catolicii din intreaga lume au de miercuri un nou Papa in persoana argentinianului Jorge Bergoglio, sau Francisc I - numele pe care care acesta si l-a asumat dupa numirea in functie. Desi foarte bine vazut la Vatican, noul Papa este un critic al Fondului Monetar International, al economiei de piata si al curentului neoliberal.
Bergoglio este in general indiferent fata de imaginea pe care o are in mass-media, preocupat de viitorul societatii si mereu in cautarea unor reforme de solidaritate sociala in Argentina, o tara zguduita de falimente in ultimul deceniu si in care somajul a depasit uneori chiar si pragul de 20% (in prezent, 6,9%).

Ce doctrine politice simpatizeaza noul Papa? In mod sigur nu cele de stanga, scrie publicatia britanica Catholic Herald. Cei care il cunosc mai bine spun ca Bergoglio este mai degraba un sustinator al dreptei moderate si un apropiat al ramurei Peronismului (miscare politica Argentiniana ostila capitalismului liberal).

Ca dovada a acestui lucru este exemplul anilor 2001-2002, cand Argentina a intrat in faliment, iar populatia a inceput sa jefuiasca magazinele si supermarketurile in plina zi. Martor la aceste evenimente, Bergoglio s-a grabit sa denunte sistemul bancar neoliberal, care, spunea el, a fost vinovat de faptul ca Argentina are de infruntat o datorie imposibil de platit.

Un Papa anti-austeritate


Bergoglio si Biserica Argentiniana au criticat adesea chiar si cele mai mici incercari de promovare a unor politici de austeritate in aceasta tara, insa atunci cand austeritatea a fost abandonata, moneda nationala s-a depreciat, datoriile nu au mai putut fi platite, iar saracii Argentinei au devenit chiar mai saraci.

In aceste conditii faptul ca Argentina se afla pe locul 160 din 177 in clasamentul mondial al libertatii economice (in categoria tarilor in care libertatea economica este reprimata) nu pare sa mai fie o surpriza. Pentru comparatie, Romania ocupa locul 59 in acelasi clasament (categoria tarilor cu libertate economica moderata).

Este Bergoglio un teolog progresiv sau al miscarii de eliberare? Nu, nu este un preot de lumea a treia. Critica el Fondul Monetar International si neoliberalismul? Da”, aceasta este o scruta caracterizare a noului Papa facuta de catre Sergio Rubin, biograful oficial al lui Bergoglio, citat de Bloomberg.

Neoliberalismul este un termen folosit pentru a descrie scoala de economie moderna care sustine pietele libere (liberalismul clasic) si incearca sa se indeparteze totodata de formele de control central.

Contre cu presedintele Argentinei: „Afirmatii care aduc aminte de timpuri medievale si inchizitie”


Noul Papa este cunoscut si pentru disputele pe care le-a avut cu presedintele Argentinei, Cristina Fernandez (foto dreapta). Bergoglio nu a putut impiedica Argentina sa devina prima tara din America Latina care legalizeaza casatoriile intre persoanele de acelasi sex. De asemenea, cardinalul nu a putut sa o convinga pe Fernandez sa stopeze programele de promovare a produselor anticonceptionale sau a inseminarii artificiale.

Cand Jorge Bergolio a mentionat ca permiterea adoptarii de catre cuplurile homosexuale reprezinta o discriminare a copiilor, presedintele Argentinei a catalogat tonul afirmatiilor cardinalui ca fiind similar celui „din timpuri medievale si ale inchizitiei”.

De-a lungul carierei sale fostul Cardinal argentinian s-a concentrat pe distribuirea bogatiei si nu pe crearea acesteia, scrie un editorialist al revistei Forbes. Din punct de vedere spiritual acesta se identifica cu cei saraci si cu beneficiile spirituale asociate unei vieti traite in saracie.

Decizia de a-si asuma numele de Francis dupa ce a devenit seful Bisericii Catolice nu face decat sa intareasca aceasta idee. Sfantul Francis a infiintat o miscare ai carei membri traiau o viata modesta, si care se concentra pe recrutarea persoanelor, mai ales a unor nobili bogati, care sa imite viata modesta a lui Iisus.

Surse imagini: Agerpres, Vatican.va, ashworthcollege.edu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri