Presedintele rus Vladimir Putin a criticat decizia ministrilor de Finante din zona euro de a impune o taxa speciala de pana la 10% asupra depozitelor bancare din Cipru, masura pe care o considera "incorecta, neprofesionista si periculoasa", transmite Bloomberg.
"O astfel de decizie, daca este adoptata, va fi incorecta, neprofesionista si periculoasa", a declarat liderul de la Kremlin intr-o sedinta de guvern, potrivit unui comunicat publicat luni de administratie, citat de Mediafax.

Putin considera ca decizia va stabili un precedent periculos.

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat luni, potrivit AFP, ca decizia pare a fi "o confiscare a fondurilor strainilor".

Ministrul Finantelor Anton Siluanov a afirmat, potrivit agentiei RIA Novosti, ca Rusia si-ar putea reevalua rolul in acordul de bailout al Ciprului deoarece nu a fost consultata in privinta taxei asupra depozitelor bancare.

Entitati din Rusia - banci, companii sau persoane private - detin depozite in valoare totala de 31 miliarde de dolari (24 miliarde euro) la bancile din Cipru, potrivit estimarilor agentiei de rating Moody's.

Tratatul Rusia - Cipru pentru evitarea dublei taxari si fiscalitatea scazuta din statul insular au transformat bancile cipriote in canalul preferat de transferuri internationale de bani pentru companiile si oamenii de afaceri rusi.

Incluzand imprumuturile catre companii inregistrate in Cipru, expunerea Rusiei pe economia mediteraneana este de 60 miliarde de dolari (46,3 miliarde euro), estimeaza Moody's.

Ministrii Finantelor din zona euro au anuntat sambata un acord de finantare de 10 miliarde euro pentru Cipru, care cuprinde o clauza fara precedent in UE, respectiv preluarea de catre stat a 9,9% din depozitele bancare in valoare de peste 100.000 de euro si 6,75% din economiile mai mici. Prin aceasta masura, guvernul cipriot ar urma sa stranga 5,8 miliarde euro.

Aproximativ jumatate din depozitele de 68 miliarde euro din bancile cipriote sunt detinute de straini, in principal rusi, britanici si greci.

Putin a promulgat vineri o lege propusa de guvern prin care interzice bancilor straine sa deschida sucursale in Rusia. Institutiile straine de credit pot opera in Rusia prin subsidiare inregistrate in tara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri