“Nu va puneti cu mafia ruseasca” - aceasta a fost reactia lui Dennis Gartman, unul dintre cei mai cunoscuti analisti financiari si investitori din SUA dupa aflarea vestii ca UE a impus taxarea cu pana la 10% a depozitelor bancare din Cipru. Cunoscut in special pentru atractiile turistice, Ciprul si mai ales capitala Limasol au insa si reputatia unui adevarat “Monaco” al infractorilor financiari.
“Cu totii stim ca reprezentanti ai guvernului Rusiei, oamenii de afaceri si mafia ruseasca sunt cei care controleaza majoritatea depozitelor bancare din Cipru. Este o decizie foarte proasta a UE, rusii nu vor fi deloc fericiti si cineva urmeaza sa plateasca”, a declarat Gartman, pentru CNBC.

Afirmatiile acestuia sunt sustinute si de Ivan Tchakarov economistul sef al bancii rusesti de investitii Renaissance Capital.

„Pana si guvernatorul Bancii Centrale a Rusiei a afirmat ca 40% din iesirile de capital din Rusia provin din activitati ilicite sau de coruptie, majoritatea sumelor fiind sifonate in offshore-uri, unele chiar din Cipru”, a declarat Tchakarov adaugand ca oamenii de afaceri din tara sa vor pierdere aproximativ 3 miliarde euro din cauza acestei decizii.

Intr-un reportaj al Financial Post, Limasol, principalul centru financiar al Ciprului, este caracterizat ca fiind un adevarat paradis pentru oligarhii rusi.

“In ultimul deceniu multi rusi si-au cumparat o a doua casa in Cipru. Limasol este plin de magazine scumpe unde moscovitii sunt principalii clienti. Firmele care inchiriaza masini ofera adesea autoturisme luxoase Porsche in locul unor obisnuite Fiat Panda, iar in oras sunt tiparite trei ziare in limba rusa”, povesteste Colin Smith, un istoric miliatar care locuieste de mai multi ani in capitala Ciprului.

Circa 20 din cele 70 miliarde euro care sunt depozitati in Cipru (o tara cu doar 800.000 de locuitori) apartin persoanelor de cetatenie rusa. Depozitele au ajutat sectorul bancar cipriot sa creasca incredibil de mult, pana in 2011 activele bancilor locale ajungand sa reprezinte 835% din veniturile anuale inregistrate de aceasta tara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri