Omul de afaceri rus Arkady Rotenberg, prieten din tinerete si fost partener de judo al presedintelui Vladimir Putin, a castigat prin companiile sale contracte de peste 227 miliarde ruble (7,4 miliarde de dolari) pentru pregatirea Jocurilor Olimpice din 2014 de la Soci, potrivit Bloomberg.
Suma este mai mare decat bugetul Jocurilor Olimpice din 2010 de la Vancouver, dar reprezinta numai 15% din investitiile de 50 miliarde de dolari estimate de Rusia pentru organizarea evenimentului de anul viitor, informeaza Mediafax.

Printre proiectele la care va participa si Rotenberg se numara o conexiune de transporturi de 8,3 miliarde de dolari intre Soci si statiunile de schi din Muntii Caucaz, o autostrada de 2,1 miliarde de dolari pe malul Marii Negre, un media center de 387 milioane de dolari si o retea rutiera de 133 milioane de dolari care va face legatura intre diversele obiective din parcul olimpic. Aceasta ultima investitie va fi utilizata in viitor si ca circuit de Formula 1, primul din Rusia.

"Este o risipa monumentala de bani publici. Un mic numar de persoane de la varf controleaza resursele si nu pot fi trase la raspundere", comenteaza pentru Bloomberg Stefan Szymanski, economist specializat pe probleme de sport la Universitatea Michigan, specializat in finantarea Jocurilor Olimpice.

Astfel, Jocurile de la Soci din 2014 se prefigureaza a fi cea mai scumpa competitie olimpica organizata vreodata.

Rotenberg (61 de ani) face parte dintr-un grup de apropiati ai lui Putin, cunostinte din tinerete, din perioada petrecuta la KGB sau la guvernul local din Sankt Petersburg, care au acumulat averi si putere in cei 13 ani in care liderul de la Kremlin a fost presedinte, premier, apoi din nou presedinte.

In unele cazuri, averile acumulate de apropiatii lui Putin au contrastat cu decaderea oligarhilor ale caror afaceri au inflorit in timpul predecesorului lui Putin, Boris Eltin. Diferentierea dintre noul val de oameni de afaceri prosperi si vechii oligarhi se vede si in bugetul de 50 miliarde de dolari pentru organizarea primelor Jocuri Olimpice de iarna in Rusia.

Astfel, in timp ce Rotenberg si alti asociati mai vechi ai lui Putin, precum Gennady Timochenko, cofondator al traderului de petrol Gunvor, sau seful companiei feroviare Russian Raiwalys Vladimir Yakunin, se pregatesc sa castige de pe urma generozitatii de care da dovada guvernul in privinta Jocurilor Olimpice, oligarhii din era Eltin, precum Vladimir Potanin sau Oleg Deripaska, sustin ca sunt dezavantajati.

Potanin si Deripaska, directori si actionari la Norilsk Nickel, respectiv Rusal, cei mai mari producatori de nichel si aluminiu la nivel mondial, au primit din bugetul olimpic proiecte care ar putea ramane neprofitabile timp de mai multi ani.

Potanin trebuie sa investeasca 2,2 miliarde de dolari la statiunea Rosa Khutor, unde vor avea loc majoritatea concursurilor de schi, in timp ce Deripaska va cheltui 1,5 miliarde de dolari pentru renovarea aeroportului din Soci, construirea unui port, si a unuia dintre cele doua sate olimpice unde vor fi cazati atletii si ceilalti membri ai delegatiilor oficiale.

Seful proiectului de la Rosa Khutor, Serghei Bachin, sustine ca compania de proiect a intarziat cu plata unor datorii catre banca de stat VEB deoarece a fost inchisa pentru turisti in repetate randuri pentru competitii-test inaintea jocurilor olimpice. Dupa incheierea competitiei, statiunea va fi nevoita sa investeasca alte 130 milioane de dolari in reconversia pentru operatiuni comerciale.

"S-au construit pentru Jocurile Olimpice multe lucruri inutile din punct de vedere comercial inainte si dupa eveniment. Banii au fost cheltuiti, dobanzile se acumuleaza", a declarat Potanin in februarie, in timpul unei vizite la Rosa Khutor impreuna cu presedintele Putin si presedintele Comitetului Olimpic International, Jacques Rogge.

Portul de 200 milioane de dolari construit de grupul Basic Element, controlat de Deripaska, pentru a trimite materiale de constructii catre santierele olimpice, functioneaza la o cincime din capacitatea planificata deoarece o buna parte din cantitati au fost preluate de operatiuni feroviare sau rutiere.

"Daca investitorii nu vor obtine niciun profit sau sprijin de la guvern si vor pierde o marte parte din banii investiti pentru Jocurile Olimpice, situatia nu va avea un impact pozitiv asupra increderii", a declarat directorul general adjunct al Basic Element intr-un interviu pentru Bloomberg.

Olympstroy, compania de stat care se ocupa de lucrarile de la Soci, a refuzat sa prezinte costurile individuale ale proiectelor. Compania a avut patru directori generali in cei sase ani de activitate.

Reprezetantii companiilor omului de afaceri Arkady Rotenberg nu au comentat cu privire la contractele pentru Jocurile Olimpice.

Rotenberg a declarat pentru FInancial Times intr-un interviu publicat in noiembrie ca pretuieste prietenia cu Putin, insa nu ar abuza niciodata relatia cu presedintele in vederea unui castig personal.

Purtatorul de cuvant al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat ca succesul lui Rotenberg nu are legatura cu relatia sa cu Putin.

"Nicio prietenie nu iti poate oferi accesul la proiecte legate de Jocurile Olimpice, foarte dificil de castigat pentru ca sunt greu de implementat si nu sunt la fel de profitabile precum alte contracte in domeniul constructiilor", a afirmat Peskov.

Rotenberg a facut avere prin vanzarea de tevi si constructia de conducte pentru Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume. Arkady si fratele sau, Boris, au averi estimate la 2,97 miliarde de dolari fiecare, pe locul 36 in topul celor mai bogati rusi, potrivit revistei ruse CEO.

Putin a facut eforturi pentru a gazdui mai multe evenimente de importanta mondiala in Rusia, pentru a promova imaginea tarii si a creste economia prin proiecte mari de infrastructura.

Camera de Audit din Rusia, care supravegheaza cheltuirea banului public, a precizat ca aproximativ 506 milioane de dolari din bugetul pentru Soci au fost cheltuite "nepotrivit" pana in prezent, fara a oferi alte informatii.

Rusia a dublat in septembrie estimarea privind investitiile necesare pentru gazduirea Cupei Mondiale la fotbal in 2018, la 20 miliarde de dolari. Cifra a fost descrisa de ministrul Sportului Vitali Mutko drept "aproximativa", potrivit RIA Novosti.

In Brazilia, bugetul Guvernului pentru organiarea Cupei Mondiale din 2014 este de aproximativ 15 miliarde de dolari.

Putin a promis in repetate randuri ca va actiona impotriva coruptiei. In luna februarie, presedintele l-a demis pe Akhmed Bilalov, vicepresedintele Comitetului Olimpic Rus, motivand ca fratele acestuia, a carui companie se ocupa de amenajarea complexului de sarituri cu schiurile, a depasit bugetul si are intarzieri la proiect.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri