Parlamentul din Cipru va respinge probabil legislatia referitoare la taxa pe depozite bancare, o conditie a ajutorului financiar din partea zonei euro, afirma presedintele tarii, Nicos Anastasiades, si mai multi membri ai legislativului.
O astfel de decizie ar putea aduce statul in situatia unei incetari a platilor (default) si chiar la parasirea zonei euro, noteaza Mediafax.

"Am sentimentul ca parlamentul va respinge (legislatia, n.r.) pentru ca simt si cred ca nu este corect si contravine intereselor Ciprului", a declarat Anastasiades, marti, pentru postul suedez de televiziune TV4, citat de Bloomberg.

Mai multi membri ai legislativului au declarat pentru CNBC ca este putin probabil ca legislatia privind taxarea depozitelor sa treaca. Parlamentul urmeaza sa se intruneasca la 16:00 GMT (18:00 ora Romaniei).

"La acest moment le spunem (creditorilor internationali, n.r) ca in cazul in care credeti ca facand asa ceva reparati lucrurile, distrugandu-ne economia si unul dintre cele mai mari si mai puternice sectoare financiare de pe insula, trebuie sa spunem «Nu»", a afirmat secretarul pentru relatii internationale al Partidului Verde din Cipru, Efi Xanthou, pentru CNBC.

Liderii europeni ar putea lua in calcul o crestere a presiunii asupra Ciprului in cazul in care nu se adopta taxarea depozitelor, a declarat un oficial european pentru Bloomberg. Printre masurile posibile se numara taierea acesului bancilor locale la sistemul de lichiditate de urgenta al Bancii Centrale Europene.

"Nu exista precedent pentru ce s-ar putea intampla daca Cipru respinge conditiile. Cea mai buna presupunere este ca Europa ar acorda Ciprului o scurta si ultima sansa de a se razgandi si vota din nou", a scris intr-o nota catre investitori economistul-sef al Berenberg Bank Londra, Holger Schmieding.

O respingere totala a masurii ar lasa tara fara ajutor european si ar putea conduce la intrarea statului in incetare de plati si chiar la iesirea din zona euro, a spus Schmieding.

Guvernul a transmis in Parlament o vresiune modificata a legislatiei, care prevede ca depozitele sub 20.000 de euro sa fie scutite de taxa, scrie agentia Reuters, preluata de MarketWatch. Depozitele intre 20.000 de euro si 100.000 de euro vor fi taxate, la fel ca in versiunea anterioara, cu 6,75%, iar cele peste 100.000 de euro cu 9,9%. Potrivit Reuters, care citeaza un interviu acordat unui post de radio de purtatorul de cuvant al Executivului, Parlamentul va respinge planul.

Nu este clar, inca, daca votul va mai avea loc marti sau va fi amanat din nou, dupa ce a fost reprogramat in doua randuri incepand de duminica, noteaza MarketWatch.

Potrivit agentiei cipriote de presa, CYBC, citata de cotidianul The Guardian, votul a fost deja amanat pentru miercuri.

Bursa din Cipru a suspendat tranzactiile marti si miercuri, iar bancile raman inchise. Agentia de rating Fitch a pus sub supraveghere, pentru o posibila retrogradare, mai multe banci cipriote.

Ministrii de Finante din zona euro au anuntat, sambata, un acord pentru sustinerea financiara a Ciprului. Intelegerea incalca, insa, principiul ca economiile deponentilor sunt de neatins. Tarile din zona euro ar trebui sa ajute Cipru cu imprumuturi de 10 miliarde de euro, dar numai daca guvernul strange 5,8 miliarde de euro prin aplicarea unei taxe pe depozitele bancare.

Chiar daca Bruxelles-ul a subliniat ca taxarea depozitelor este o masura care se va aplica doar in cazul Ciprului, au aparut temeri ca deponentii din tarile europene mai mari s-ar putea deveni nelinistiti, retragand sume mari din banci.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri