Primul papa din Lumea Noua a facut apel, in timpul mesei de inaugurare a pontificatului sau, la protejarea "oricarei creaturi a lui Dumnezeu" si la "tandrete", mai ales fata de saraci, intr-o predica inspirata din Francisc din Assisi, relateaza AFP.
In fata a 150.000-200.000 de credinciosi, potrivit Vaticanului, reuniti sub un soare frumos, Papa Francisc si-a calificat "rolul umil si concret", indemnand la lupta impotriva "semnelor distrugerii" si pentru "respectarea creaturii si mediului", scrie Mediafax.

"Adevarata putere" a unui papa este "serviciul. El trebuie sa priveasca spre serviciul umil, concret", a spus Suveranul Pontif argentinian, in contextul in care Guvernul Bisericii, Curia romana, implicata in diverse scandaluri, a fost foarte criticata in timpul Conclavului.

In timpul predicii, pe un ton grav, considerat foarte franciscana, Papa a declarat, trezind aplauzele multimii, ca "astazi exista atatea urme gri pe cer! Pastrarea creatiei, orice barbat si orice femeie, inseamna deschiderea orizontului sperantei, un petic de lumina in mijlocul atator nori."

In acest discurs, in care au fost trasate directiile noului pontificat, al 266-lea papa din istorie a insistat asupra apropierii de saraci, de cei mai vulnerabili, de persoanele in varsta, de cei "care sunt adeseori la periferia inimii noastre".

Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Bergoglio, a ales numele de Francisc, in memoria lui "Poverello" din Assisi, Sfantul Francisc, care, in secolul al XIII-lea, a vrut sa reconstruiasca Biserica, divizata, atunci dar si in prezent, si a luptat pentru pace, in epoca Cruciadelor, si pentru respectarea naturii.

Cu putin timp inainte de celebrarea mesei de intronizare, Francisc s-a adresat printr-o legatura telefonica credinciosilor argentinieni reuniti in Piata Mai si in Catedrala de la Buenos Aires. El le-a cerut sa "protejeze viata, familia si natura".

In Piata Sfantul Petru, ceremonia a fost solemna si simpla. Tinuta Papei a fost mai degraba austera. In timpul procesiunii la mormantul Sfantului Petru, amplasat in centrul Bazilicii, pana la parvis, el purta peste sutana alba o casula bej si o cruce neagra aurita, contrastand cu tinuta a zeci de patriarhi din Bisericile din Est care il insoteau. Cu scopul de a aminti originile Bisericii Catolice si componentele sale orientale si occidentale, Evanghelia a fost cantata in greaca.
Papa a ingenunchiat in cripta, in fata mormantului Sfantului Petru, apoi a iesit pentru mesa, precedat de 180 de cardinali, patriarhi si arhiepiscopi.
Apoi Papa a primit palliumul si inelul papal, insemnele pontificale. Angelo Soldano, decanul Colegiului Cardinalilor, este cel care i-a pus pe deget inelul papal, facut din argint aurit si nu din aur, de dragul smereniei.

Anterior, primul papa originar din Americi, in varsta de 76 de ani, ales in mod surprinzator miercuri, in timp ce nu figura printre favoriti, a efectuat un tur prin maiestuoasa Piata Sfantul Petru intr-un jeep decapotabil de culoare alba, in sunetul trompetelor.

Zambitor si stand in picioare in vehicul, Papa a salutat multimea care il aclama, agitand drapele din toate tarile. El a coborat din vehicul pentru a mangaia fata unei persoane cu handicap.

"Este un eveniment care deschide viziunea Bisericii, cu Papa Francisc vom avea o Biserica mai aproape de popor si de lumea moderna", a comentat pentru AFP, cu optimism, Rodrigo Grajales, un preot columbian in varsta de 31 de ani.

Aceeasi ardoare si din partea surorii Rosa, de nationalitate italiana. Ea a spus ca asteapta "un alt Sfant Francisc care sa se coboare pe pamant cu iubire, bunatate, saracie si smerenie".

"Francisc, mergi inainte, voi fi cu tine oriunde vei merge", proclama o banderola a surorilor braziliene, in timp ce un grup de argentinieni flutura o imensa pancarta cu "San Lorenzo", o echipa de fotbal din Argentina preferata de Papa Francisc.

Pe o alta banderola, mai neobisnuita, scria "Shalom", pace in ebraica.

Inca de dimineata, de la ora 5.00 GMT (07.00 ora Romaniei), sute de voluntari se aflau deja in piata pentru a canaliza multimea.
Aproximativ 132 de delegatii straine au fost prezente in primele randuri, intre care 31 de sefi de stat.

Generali superiori iezuiti si franciscani figurau printre cei 180 de oficianti. Fostul cardinal argentinian Jorge Bergoglio este primul papa iezuit.

Centrul Romei si imprejurimile Vaticanului pe o raza de aproximativ un kilometri pareau in stare de asediu. Peste 3.000 de agenti ai fortelor de ordine (politisti, carabinieri, politisti municipali), dintre care multi sunt in civil, au fost mobilizati pentru a asigura buna desfasurare a evenimentului.

Francisc, succesorul lui Benedict la XVI-lea, care a demisionat la 28 februarie, in apropierea varstei de 86 de ani, din cauza "slabirii fortelor", s-a aratat accesibil inca de la inceputul pontificatului sau.

Insa Biserica trebuie sa infrunte o serie de probleme. Declinul vocatiei religioase, solicitarea unor reforme in privinta moravurilor (casatoria preotilor si intre persoanele de acelasi sex), opacitatea si intrigile din interiorul Curiei romane sunt cateva dintre ele.

Sursa foto: Facebook.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri