Fostul guvernator al Bancii Centrale a Ciprului Anthanasios Orphanides avertizeaza ca proiectul european este pe moarte si "traim vremuri istorice". El a criticat intr-un interviu televizat acordat Bloomberg tratamentul la care a fost supus statul cipriot de catre liderii europeni.
"Suntem martorii unor vremuri istorice si ceea ce vedem acum este moartea inceata a proiectului european. Suntem in situatia in care unele guverne din Europa iau decizii prin care spun cetatenilor din alte state membre ca nu sunt egali in fata legii", spune Anthanasios Orphanides.

El critica abordarea oficialilor europeni din ultimele zile, deoarece acestia "au santajat efectiv guvernul cipriot pentru a confisca banii care apartin deponentilor de buna credinta din sistemul bancar".

"Pentru ca Uniunea Europeana sa nu se dezmembreze, trebuie sa construiasca o uniune bancara, ceea ce inseamna ca trebuie sa asigure o garantare credibila a depozitelor pentru toate statele din UE. Daca isi bat joc de acest drept acu, guvernele care au insistat pentru aceste masuri (cele luate in Cipru) acum trimit un mesaj ca nu vor sa faca parte dintr-o uniune bancara", spune fostul bancher central.

El spera ca decizia cu privire la Cipru sa nu declanseze un val de retrageri la bancile europene.

Ciprioti si rezidenti straini de pe insula mediteraneeana au primit in weekend o veste socanta, prin anuntul unui acord cu Uniunea Europeana (UE) cu privire la un plan de salvare in valoare de zece miliarde de euro ce include o taxa exceptionala si fara precedent asupra depozitelor bancare.

Suprataxarea depozitelor este cel mai controversat aspect al planului de salvare, in conditiile in care reprezinta o premiera in istoria programelor de asistenta financiara.


Sursa foto: Sursa foto: Bloomberg TV

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri