Pretul petrolului ar putea scadea usor pe termen mediu, reflectand o micsorare a cererii si o crestere a capacitatilor de productie si de rafinare, estimeaza expertii de la Centrul de Studii pentru Energia Globala (CGES), informeaza Rompres.
       
"Pretul ridicat al petrolului denota o crestere a cererii si companiile au din ce in ce mai mari dificultati sa absoarba o energie tot mai scumpa, ceea ce poate duce la o crestere a inflatiei si a dobanzilor in intreaga lume", se arata in raportul pe luna mai al CGES.
       
Tensiunile geopolitice si incetineala cu care creste productia in tarile care nu sunt membre ale Organizatiei tarilor exportatoare de petrol (OPEC) ar trebui sa mentina ridicat pretul petrolului pe durata anului 2006, apreciaza CGES.
       
Insa, "o incetinire a cresterii cererii de petrol si o dezvoltare a capacitatilor de productie si de rafinare ar putea face presiuni asupra pretului titeiului pe termen mediu", afirma sursa citata.
       
"Preturile ar putea scadea la fel de repede cum au crescut", prognozeaza centrul de studii.

CGES avanseaza, ca scenariu de referinta, suma de 64,10 dolari pe baril la Brent in la jumatatea primului trimestru din 2007, fata de 69,3 dolari in al doilea trimestru al acestui an.
       
Insa, potrivit unui scenariu cu pret scazut, care se bazeaza pe o refacere a rezervelor mondiale, barilul de petrol Brent ar putea scadea pana la 37,5 dolari la inceputul lui 2007, un nivel care nu s-a mai atins din vara lui 2004.
       
Pe de alta parte, in cazul in care rezervele de petrol ar scadea foarte mult, scenariul cu pret mare situeaza barilul la 89,5 dolari la inceputul anului 2007, un nivel record.
       
Previziunea CGES pentru cererea de petrol in 2006 fata de 2005 este negativa, la 1,4 la suta in mai fata de 1,5 la suta in aprilie.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Brexit deadline pe 31 octombrie - Sa investim in bancile britanice?