Acordul aprobat de Eurogroup pentru sustinerea financiara a Ciprului este "echitabil" si poate stabiliza situatia din tara, a declarat, luni, ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, citat de AFP.

"Rezultatul negocierilor este echitabil pentru toate partile implicate. Cu solutia gasita, Cipru are o sansa buna sa restabileasca increderea pierduta. Este cea mai buna cale, chiar daca nu este cea mai usoara", a declarat ministrul la o prezentare a planului organizata pentru presa germana, potrivit Mediafax.

Parlamentul va analiza planul, conform legislatiei germane, urmand ca acesta sa primeasca aprobare pentru utilizarea de fonduri de la Mecanismul European de Stabilitate, in cadrul caruia Germania este cel mai mare contributor.

Ministrii de Finante din zona euro au aprobat in noaptea de duminica spre luni un acord de ajutor financiar convenit intre Cipru si Troica formata din FMI, BCE si UE. Planul prevede deblocarea de imprumuturi in valoare de 10 miliarde de euro pentru Cipru, in schimbul restructurarii sectorului bancar.

A doua mare banca a tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki), va fi inchisa, urmand ca depozitele in limita a 100.000 de euro sa fie preluate de cea mai mare banca locala, Bank of Cyprus, care va trece, de asemenea, printr-un proces de restructurare.

Sumele de peste 100.000 de euro din depozitele Cyprus Popular Bank vor fi incluse intr-o banca cu active toxice, unde vor inregistra pierderi foarte mari. Sumele de peste 100.000 de euro din depozitele de la Bank of Cyprus vor fi taxate cu pana la 40%, urmand ca nivelul final sa fie stabilit de experti ai Comisiei Europene si FMI dupa o serie de calcule.

Criza bancara din Cipru s-a agravat puternic saptamana trecuta, dupa ce Parlamentul de la Nicosia a respins taxarea tuturor depozitelor bancare, inclusiv cele maimici de 100.000 de euro, ceruta de tarile din zona euro in schimbul ajutorului extern.

Analistii se asteapta ca lovitura primita de sectorul bancar sa conduca la contractia puternica a economiei Ciprului. PIB ar urma sa scada cu 10% in acest an si cu 8% anul urmator, estimeaza firma de consultanta pentru fonduri de hedging Exotix.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Dupa ani de criza, economia Greciei incepe din nou sa respire