Marile economii emergente, asa-numitele tari BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud - discuta infiintarea unor institutii financiare internationale prin care sa combata dezechilibrele economice si volatilitatea valutara, amenintand pozitia traditionala a Bancii Mondiale (BM) si FMI.
Liderii statelor BRICS, reuniti in Africa de Sud pentru un summit care va incepe marti la Durban, vor aproba infiintarea unei banci internationale de dezvoltare, au afirmat oficiali ai celor 5 state, potrivit Bloomberg, citata de Mediafax.

De asemenea, marile state emergente vor discuta utilizarea in comun a rezervelro valutare pentru combaterea crizelor balantei de plati sau crizelor valutare.

"Ratiunea fundamentala pentru statele BRICS este aproape sigur crearea unor noi institutii de tip Bretton Woods, inclinate catre lumea aflata in dezvoltare. Are loc o inclinare a balantei puterii catre lumea emergenta. Exista multe temeri de natura geopolitica in lumea occidentala referitoare la aceasta inclinare", comenteaza pentru Bloomberg Martyn Davies, director general al companiei de consultanta Frontier Advisory din Johannesburg.

Statele BRICS, cu rezerve valutare cumulate de 4.400 miliarde de dolari si 43% din populatia lumii, incearca sa obtina mai multa influenta in sistemul economic si financiar global. Marile economii aflate in curs de dezvoltare cer de cativa ani reorganizarea conducerii Bancii Mondiale si a Fondului Monetar International pentru a reflecta forta economica tot mai mare a lumii emergente. BM si FMI au fost infiintate in urma tratatului incheiat la Bretton Woods, New Hampshire, in 1944. Liderii celor doua institutii sunt selectate in mod traditional din SUA si Europa de Vest, practica contestata de statele emergente.

Statele Unite nu au ratificat in 2010 un acord prin care statele emergente ar fi dobandit mai multa greutate in voturile din conducerea FMI. Anul trecut, economistul american Jim Yong Kim a obtinut presedintia Bancii Mondiale, in defavoarea candidatilor din Nigeria si Columbia, sustinuti de statele emergente.

In timp ce liderii statelor BRICS si-ar putea da acordul de principiu la summitul din aceasta saptamana pentru crearea unei banci de dezvoltare, politicienii nu s-au inteles inca in privinta detaliilor operationale - cum va fi finantata si cum va functiona institutia.

Astfel, trimisul Kremlinului in Africa, Mikhail Margelov, a declarat ca summitul ar putea sa nu aduca noutati in privinta finantarii noii banci, potrivit Bloomberg. El a afirmat recent ca Rusia este in favoarea limitarii contributiei initiale a fiecarui stat la 10 miliarde de dolari.

"Va mai trece ceva timp pana cand va fi fezabil pentru aceasta banca sa inceapa sa finanteze, sa zicem, un proiect de cale ferata. Mai este mult pana atunci", comenteaza la randul sau un analist al Standard Bank Group, cea mai mare banca din Africa.

Ministrul sud-african al Comertului, Rob Davies, a afirmat recent ca si utilizarea in comun a rezervelor valutare pentru a combate crizele de moneda este o perspectiva indepartata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri