Gazprom ľ in incapacitate de livrare pana in 2010?

Gazprom ar putea fi incapabil sa indeplineasca cererile de livrare ale clientilor pana la sfarsitul deceniului, din cauza lipsei de investitii, apreciaza seful Agentiei Internationale pentru Energie (AIE) si fost vice-ministru rus al energiei, Claude Mandil, in timpul unui summit pentru energie desfasurat la Londra, trasmite Rompres. "Ne temem ca Gazprom nu va avea, in urmatorii ani, destul gaz pentru a asigura livrarea chiar si pentru actualii clienti si contracte", a dezvaluit Claude Mandil.

Comentariul vine pe fundalul unei puternice ingrijorari privind securitatea energetica a Europei, care primeste un sfert din necesarul de gaz de la monopolistul rus. Intr-o scrisoare catre oficialii UE, ministrul rus al industriei si energiei, Viktor Hristenko, a apreciat ca nu exista nici un motiv de indoiala ca angajamentele Rusiei privind livrarile nu vor fi indeplinite.

Pe de alta parte, observatorii independenti au "dat alarma" in privinta capacitatii Gazprom de a tine pasul cu cererea tot mai mare pe fondul unei lipse de investitii in noi proiecte, in vreme ce productia scade la actualele exploatari.

La o conferinta pe aceeasi tema, desfasurata la Moscova sub patronajul ex-premierului Mihail Kasianov, fostul vice-ministru rus al energiei Vladimir Milov aprecia ca Rusia ar putea duce lipsa de circa 100 miliarde metri cubi de gaz pana in 2010. Expertii si-au motivat opinia prin faptul ca noile mari proiecte, precum stokman, au fost amanate mereu, iar politica Gazprom de a cauta furnizori in Asia Centrala nu va fi suficienta.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Interna╚Ťional »Setari Cookie-uri