Pretul ridicat al petrolului are drept consecinta o reducere a bunastarii in tarile membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), precum si o scadere a cererii, similar cu fenomenele care au fost observate si in cazul crizelor petroliere precedente, au concluzionat participantii la summitul OCDE de la Paris, informeaza Rompres.

Scumpirea petrolului ar putea "provoca o incetinire a activitatii economice" asa cum s-a intamplat si in crizele petroliere de la mijlocul si de la finele anilor 1970, avertizeaza OCDE.
       
Pe ansamblu, in cele 30 de tari membre ale organizatiei dezechilibrarea termenilor de schimburi comerciale (raportul intre pretul exporturilor si pretul importurilor), care rezulta din multiplicarea cu 2,5 a pretului petrolului in perioada cuprinsa intre anul 2002 si primele patru luni din 2006, ar trebui sa reprezinte 1,25 la suta din PIB.
       
Reducerea veniturilor reale in zona OCDE si scaderea cererii care rezulta din aceasta se apropie de fenomenele observate pe durata precedentelor crize petroliere: 2 la suta din PIB in zona OCDE in anii 1973-1975 si 3 la suta din PIB intre anii 1979-1980.
       
Potrivit prognozelor economice de primavara ale OCDE, pretul petrolului ar trebui sa ramana ridicat, in jurul nivelului actual. Marti, pretul barilului de titei se mentine peste 70 dolari.