De la inceputul lui martie si de la adoptarea unor noi sanctiuni de catre ONU impotriva Phenianului, dupa un al treilea test nuclear, Coreea de Nord si-a intensificat declaratiile, amenintand Seulul si Washingtonul cu "atacuri strategice" si cu un "razboi total". Situatia este vazuta ca o “mostra a comportamentului excentric” al lui Kim Jong Un, scrie Fox News.
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a dat ordin sa se faca pregatiri pentru atacuri cu rachete strategice impotriva continentului american si a bazelor Statelor Unite in Pacific, ca raspuns la zborurile de antrenament cu bombardiere "invizibile" de tip B-2, pe fundalul tensiunilor din peninsula.

Coreea de Nord nu dispune de tehnologia care sa ii permita sa lanseze rachete asupra unor tinte aflate la o distanta atat de mare, apreciaza o majoritate a expertilor, insa detine alte metode prin care poate declansa haos.

Potrivit analistilor, regimul lui Kim Jong Un ar putea continua raspandirea de armament periculos in zone precum Siria sau Iran.

“Suntem la un pas de ceva care ar putea escalada rapid. De acest lucru sunt cel mai ingrijorat. Intreaga situatie seaman cu un joc de carti”, spune Jim Walsh, un expert international in securitate.

Acesta sustine ca in eventualitatea unui razboi Coreea de Sud ar invinge Coreea de Nord, cu sau fara sprijinul militar al SUA, iar regimul nord-coreean este constient de acest lucru.

Coreea de Nord este cunoscuta pentru repetatele atacuri asupra Coreei de Sud. In 2010, sub regimul lui Kim Jong Il, Coreea de Nord a fost acuzata de scufundarea unui vas sud-coreean, care s-a soldat cu moartea a 46 de marinari. Regimul nord-coreean a negat implicarea.

“Daca ceva similar se va intampla ar putea duce acum spre razboi. In cel mai bun scenariu, chiar daca regimul nord-coreean va fi infrant, tot vom avea 1.000 de obuze care vor cadea in Seul”, a spus Michaeal O’Hanlon, expert in cadrul Institutului Brookings.

Potrivit analistilor, exista pericolul ca regimul nord-coreean sa continue plasarea celor mai periculoase arme in mainile celor mai “odiosi conducatori”.

In ciuda repetatelor teste cu rachete, Coreea de Nord nu este inca pregatita sa lanseze atacuri de acest tip asupra SUA, cred expertii militari. Un singur tip de proiectil – Taepodong 2 – aflat in arsenalul Coreei de Nord ar putea ajunge doar pana in Alaska, insa nu a fost inca testat cu succes. Celelalte rachete au o raza prea scurta de atac.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri