Energia, telecomunicatiile si sectorul bancar raman, insa, in mainile statului
In termeni de procent din Produsul Intern Brut (PIB), noile membre ale Uniunii Europene din Europa Centrala si de Est (ECE-8) au inregistrat un grad ridicat de convergenta catre standardele din tarile dezvoltate din Vest, se arata intr-un studiu realizat de Oxford Analytica, citat de Forbes.com.

Activitatile private genereaza peste 80 la suta din venitul national in Cehia, Estonia, Ungaria si Slovacia, 75 la suta, in Lituania si Polonia, 70 la suta, in Letonia si 65 la suta, in Slovenia.

Mai mult, Raportul de Tranzitie al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda intregii regiuni ECE-8 calificativul de 4,3 (in conditiile unei scale de la 1,33 la 4,33) in ceea ce priveste privatizarea la scara mica, indicator comparabil cu media din tarile capitaliste avansate.

In contrast cu tarile din fosta Uniune Sovietica (cum ar fi Armenia si Georgia), unde cota veniturilor rezultate din activitatile private reflecta dimensiunea exagerata a operatiunilor de vanzare cu amanuntul si a serviciilor cu valoare adaugata mica, Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (IMM-uri) din ECE contribuie semnificativ la cresterea productiei regionale si a crearii de locuri de munca, in conditiile unei integrari concertate a comertului extern.

Cu toate acestea, la aproape un an de la integrarea lor in UE si la 15 ani dupa revolutiile din 1989, regiunea ECE-8 manifesta, inca, lipsuri considerabile in ceea ce priveste privatizarea la scara mare.
Potrivit BERD, Polonia si Slovenia au cele mai mari lipsuri, Letonia si Lituania ocupand pozitii intermediare dupa Cehia, Estonia, Ungaria si Slovacia.

Chiar si tarile care au demarat rapid reformele economice, la inceputul anilor '90 (cum ar fi Ungaria), au consemnat intarzieri in privatizarea marilor companii de stat. Companiile detinute inca de stat, in regiunea ECE-8, sunt concentrate in patru mari sectoare: institutiile financiare, energie, telecomunicatii si transport.

Factorii politici au reprezentat, insa, un obstacol in calea privatizarii sectorului energetic din ECE-8. De exemplu, mentionand ofertele inacceptabil de mici, Guvernul ceh a anulat, anul trecut, licitatia pentru societatea miniera Severoceske Doly. Ofertele prea mici au fost determinate de conditiile (in special excluderea investitorilor straini) impuse pentru a evita inchiderea minelor.

Aderarea Cehiei la UE a dus la eliminarea restrictiilor impuse investitorilor straini si a generat organizarea unei noi licitatii pentru Severoceske, in 2005.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri