In cadrul unui discurs rostit la intrunirea anuala a Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare, Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru economie, s-a aratat profund dezamagit de evolutia anemica a statelor din Estul Europei in comparatie cu principalii concurenti asiatici, China, India si Vietnam.

Cu toate ca au inregistrat un avans economic semnificativ in ultima perioada de vreme, tarile din Europa de Est raman cu mult in urma tarilor emergente din Asia, precum China sau India, a declarat Joseph Stiglitz, fost presedinte al Bancii Mondiale. Evolutia procesului de tranzitie prin care au trecut cele opt foste state comuniste care au aderat la Uniunea Europeana in 2004, precum si Romania si Bulgaria, a fost unul dezamagitor, a declarat Stiglitz, citat de agentia Reuters.
Tarile din Estul Europei ar fi trebuit sa cunoasca o dezvoltare mult mai rapida, mai ales ca au beneficiat atat de un ajutor cat si de o motivatie foarte puternica, reprezentata de Uniunea Europeana.

Statele asiatice nu au avut parte de un astfel de imbold, si totusi au afisat o rata de crestere aproape de doua ori mai mare. "Succesul partial al statelor din Europa Centrala si din zona baltica se leaga de aderarea la Uniunea Europeana. Dar, daca privim atent evolutia altor economii in tranzitie, care nu se bucura de avantajele oferite de procesul de aderare la Uniune, precum China si Vietnam, vom observa aici o crestere fara precedent", a afirmat Stiglitz.

Referindu-se la China, Stiglitz a aratat ca dupa anul 1990 aproximativ 300 milioane de chinezi au depasit pragul de saracie severa. In acelasi interval, in Europa Centrala si in zona baltica standardul de viata a crescut semnificativ, dar s-au adancit concomitent si diferentele intre clasele sociale. La polul opus al situatiei inregistrate in tarile emergente se afla Rusia si Ucraina, a declarat economistul. Privatizarile efectuate in conditii suspecte, scandalurile politice si economice au determinat o scadere a increderii investitorilor si o reducere semnificativa a sanselor de restabilire a situatiei pe termen scurt.

OCDE critica aspru politica economica a zonei euro

Pe acelasi ton de critica si dezaprobare s-a desfasurat si intrunirea Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) de zilele trecute.

Obiectul criticii nu l-a mai constituit insa numai Europa de Est, ci si zona euro. Cifrele publicate recent de Eurostat indica, potrivit oficialilor OCDE, citati de cotidianul economic La Tribune, o situatie dezastruoasa la nivelul UE.

Cresterea din zona euro, au subliniat acestia, a fost determinata in mod exclusiv de comertul extern, exporturile in afara zonei euro crescand in primul trimestru cu 16% in raport cu primul trimestru al anului trecut. In tot acest timp, cererea interna a ramas la un nivel deprimant. Potrivit presedintelui OCDE, Jean-Phillippe Cotis, ''cresterea lenta din Europa, de aproximativ 2,4%, reflecta politicile macroeconomice nepotrivite''. Cotis a criticat foarte aspru politicile bugetare promovate de UE in ultimii ani de zile, politici care nu au aratat niciun semn de flexibilitate si de adaptabilitate la situatii diferite (spre deosebire de ceea ce s-a intamplat in tarile nordice in special).

Relevand ca productivitatea mainii de lucru din Statele Unite a crescut mult mai repede decat in zona euro in ultimii 15 ani, Jean-Phillippe Cotis a denuntat ''politicile malthusiene, care au rationalizat timpul de munca cu speranta ca acest lucru va reduce somajul''.

Potrivit acestuia, aceasta masura nu a facut decat sa penalizeze simultan cresterea si finantele publice. Recomandarea presedintelui OCDE in aceste conditii este ca UE sa incerce sa aloce mai mult de 1% din PIB invatamantului universitar (in conditiile in care SUA deja acorda dublu), sa favorizeze inovatia si dezvoltarea investitiilor private (in cercetare si dezvoltare), sa permita o mai mare deschidere a pietelor de capital si de produse, deoarece acest lucru va impinge intreprinderile sa isi reduca preturile si sa deplaseze veniturile catre salariile muncitorilor.
La unison cu aceste voci, Rodrigo Rato, presedintele FMI, i-a cerut Bancii Centrale Europene (BCE) sa nu ameninte cresterea economica a zonei euro cu o noua ridicare a ratei dobanzii.

Beijingul revizuieste in sus previziunile de crestere


China a revizuit in sus previziunile de crestere economica aferente primului trimestru al anului, de la 10,2% in ritm anual la 10,3%. Diferenta, au declarat economistii chinezi citati de agentia Reuters, a fost data de cresterea dinamismului sectorului serviciilor.
Biroul national de statistica, care a anuntat aceasta revizuire, a precizat totodata ca volumul Produsului Intern Brut atinsese 4.340 de miliarde de yuani.

Potrivit Biroului, in sectorul primar s-a inregistrat o crestere de 4,5% (fata de 4,6% estimat), sectorul secundar a ramas stabil (+12%), iar sectorul tertiar s-a apreciat cu 8,9% (fata de 8,7% preconizat).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri