Guvernul din Cipru a desemnat o comisie de ancheta insarcinata sa gaseasca vinovatii pentru situatia financiara a tarii, care s-a reunit la birourile procurorului general pentru a discuta aspecte operationale ale investigatiei.
Comisia este formata din trei fosti judecatori ai Curtii Supreme din Cipru, unul dintre acestia lucrand pentru o perioada si la Tribunalul Penal International, potrivit Cyprus Mail, citat de Mediafax.

Conform mandatului primit de la guvern, cei trei magistrati trebuie sa finalizeze ancheta in termen de trei luni, cu posibilitatea de a dubla perioada in caz de necesitate, potrivit ministrului Justitiei, Ionas Nicolaou.

Membrii comisiei vor depune juramantul marti, in prezenta presedintelui Nicos Anastasiades.

Comisia trebuie sa investigheze orice "actiuni sau omisiuni" de natura politica, civila sau penala care au condus prabusirea sistemului financiar cipriot.

Persoanele care vor fi considerate in urma investigatiei responsabile pentru situatia de criza vor ajunge in fata justitiei.

Istoria crizei din Cipru: cum s-a ajuns aici

Guvernul din Cipru a incheiat saptamana trecuta un acord de bailout de 10 miliarde euro cu guvernele din zona euro si Fondul Monetar International, care prevede masuri fara precedent pentru restructurarea si recapitalizarea sectorului bancar, cu active de 8 ori mai mari decat Produsul Intern Brut.

Astfel, banca Popular Bank (Laiki) va fi desfiintata, iar depozitele mai mari de 100.000 de euro vor fi accesate pentru finantarea recapitalizarii sistemului financiar. Bank of Cyprus, cea mai mare banca din tara, va prelua depozitele garantate, mai mici de 100.000 euro, de la Laiki, si va trece printr-un program de restructurare si recapitalizare finantat din economiile mai mari de 100.000 de euro.

Deponentii la Bank of Cyprus care detin mai mult de 100.000 euro in conturi ar putea pierde astfel 60% din economiile care depasesc aceasta suma, primind drept compensatie actiuni la banca la o rata inca necunoscuta.

Acordul reprezinta o lovitura severa pentru sistemul financiar cipriot, care s-a extins agresiv in ultimii 30 de ani prin atragerea oamenilor de afaceri straini, in principal de origine rusa, dornici sa-si ascunda averile de autoritatile fiscale. Industria financiara din Cipru asigura zeci de mii de locuri de munca intr-un stat cu 860.000 de locuitori si somaj de 15%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri