Ministrul cipriot al Finantelor, Michalis Sarris, a demisionat dupa incheierea discutiilor cu institutiile financiare internationale, guvernul incheind un memorandum de intelegere cu UE si FMI pentru acordul de finantare de 10 miliarde euro.

Sarris a demisionat marti dupa finalizarea negocierilor, potrivit agentiilor Bloomberg si Reuters. Guvernul a dezmintit informatii aparute anterior pe surse privind posibila demisie a lui Sarris, informeaza Mediafax.

Presedintele Nicos Anastasiades a acceptat deja demisia ministrului, noteaza Reuters. Motivul demisiei ar fi "investigatii in derulare".

Potrivit televiziunii de stat RIK TV, ministrul muncii Haris Georgiades urmeaza sa preia portofoliul Finantelor.

Guvernul cipriot a finalizat marti negocierile cu Comisia Europeana si FMI, stabilind prevederile finale ale acordului de finantare de 10 miliarde euro.

Prima transa urmeaza sa intre in luna mai, potrivit purtatorului de cuvant al guvernului cipriot, Christos Sylianides.
"Am convenit asupra unui memorandum. Este o evolutie semnificativa", a afirmat oficialul.

Ciprul trebuie sa aduca bugetul structural (care nu include platile in contul dobanzilor datoriei de stat) pe surplus pana in 2018.

Imprumuturile de la creditorii internationali vor avea o dobanda de 2,5%, iar rambursarea va incepe peste 10 ani.

Ministrul Finantelor Michalis Sarris a afirmat, la incheierea discutiilor, ca spera sa renunte cat mai curand posibil la restrictiile asupra circulatiei capitalului, dar nu a putut preciza un termen clar.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Comisar European: Romania ar fi putut avea spitale, daca era vointa