Finantele publice ale Italiei sunt la cel mai scazut nivel, de cand tara a ridicat taxele si a redus cheltuielile pentru a adopta moneda euro, in 1996, a declarat noul premier italian, Romano Prodi, informeaza Rompres.

"Sectorul finantelor publice se inrautateste. Situatia pare mai critica decat in 1996, cand noi faceam eforturi sa adoptam moneda euro", a declarat, marti, premierul in Parlament, unde a trebuit sa primeasca votul de incredere al noului sau guvern de centru-stanga.

Prodi a fost premier si in 1996, cand a calificat Italia pentru eurozona, urmand ca in 1998 sa vina la guvernare comunistii.

Situatia economica a Italiei "este un dezastru", a declarat ministrul adjunct al economiei, Vincenzo Visco, adaugand ca deficitul din anul in curs ar putea depasi 4,5 procente din valoarea Produsului Intern Brut.

Italia este sub amenintarea Uniunii Europene de a reduce deficitul bugetar sub pragul de trei procente pana la sfarsitul anului 2007, pentru a se conforma regulamentului zonei euro.

Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a estimat, in raportul anual, publicat marti, un deficit bugetar de 4,2 procente din valoarea Produsului Intern Brut, in anul 2006, acesta urmand sa creasca la 4,6 procente in 2007, daca noi masuri legislative nu vor fi luate.

OECD a mai estimat, de asemenea, ca economia Italiei ar putea creste cu 1,4 %, in acest an, peste asteptari deci, dar va creste cu doar 1,3 % anul viitor, Precedentele estimari au fost de 1,1 % crestere pentru anul in curs si 1,5 pentru anul viitor.

Imbunatatirea cifrelor de crestere, estimata de OECD reflecta o incetinire a cresterii salariilor, o revigorare a investitiilor si a exporturilor. Cu toate acestea, OECD avertizeaza ca economia Italiei va creste mai putin decat cresterea medie a zonei euro. Rata castigurilor de capital este de 12,5 %, in Italia, cu mult sub rata castigurilor salariale sau corporatiste.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »