Propaganda nord-coreeana l-a transfigurat pe tanarul lider Kim Jong-un, in perioada proferarii de invective belicoase la adresa Seulului si Washingtonului, schimbandu-i imaginea de lider care indruma poporul in cea de comandant de razboi ce sfideaza un Goliat, comenteaza AFP.
In ultimele saptamani, presa, aflata sub controlul regimului, a schimbat reprezentarile obisnuite ale "liderului suprem", cu scopul evident de a prezenta o imagine "dura" a acestui tanar cu o fata ca de papusa si un mers nesigur.

Imediat ce a preluat puterea, dupa moartea tatalui sau, Kim Jong-il, la sfarsitul lui 2011, tanarul Kim Jong-un, al treilea membru al dinastiei comuniste ce poarta acest nume, este prezentat intr-un cadru militar, in compania unor ofiteri de rang inalt, in posturi rigide si cu expresii grave purtand uniforma.

Imaginile urmaresc sa convinga lumea ca tranzitia puterii a reusit si de loialitatea fortelor armate fata de noul conducator, lipsit de experienta, in varsta de mai putin de 30 de ani. Pe scurt, este vorba despre o continuitate a politicii militariste de la tata la fiu.

Credibilitate castigata au ajutorul militarilor

Prezentat "inconjurat de militari de cel mai inalt rang, tanarul Kim obtinea probabil un anumit grad de credibilitate, fara ca macar sa fi efectuat stagiul militar", analizeaza Katy Oh de la Institute for Defence Analyses din Alexandria (Virginia, in estul Statelor Unite).

Insa acest ton se schimba la jumatatea lui 2012. Fotografiile cu Kim-soldatul nu dispar, ci sunt mai rare, iar de sub trasaturile razboinicului incepe sa apara fata unui barbat binefacator, zambitor, paternalist.

Dupa modelul bunicului sau Kim Il-sung, fondatorul regimului in 1948, iar ulterior al tatalui sau, Kim Jong-un este prezentat oferind sfaturi in vederea unei bune planificari fermelor si atelierelor, el este purtatorul de mesaj al unui viitor luminos al "Republicii Democratice Populare Coreene" in scoli.

Mai extrovertit, in public, decat tatal sau, noul lider se amuza in mod demonstrativ, arata ca ii place ceea ce face si se prezinta intr-un parc de distractie, in timp ce milioane de nord-coreeni sufera de foame, potrivit ONU si unor ONG-uri prezente in tara.

Ulterior, presa de stat prezinta, in diverse ipostaze, imagini cu sotia sa, o tanara eleganta, care aduce o nota de modernitate unei tari inchise si izolate, in care lipseste totul.

Masca lui Ianus purtata de Kim Jong-un

Nord-coreenii sunt obisnuiti cu aceasta masca a lui Ianus - cu o fata de razboinic si alta de patriarh.

In lucrarea sa "The Cleanest Race" (Cea mai pura rasa), B.R. Myers, un expert in propaganda nord-coreeana, argumenteaza ca Phenianul apara o ideologie fondata pe rasa, care le confera nord-coreenilor virtuti morale superioare celor ale strainilor, dar nu si fizice, obligandu-i din aceasta cauza sa se plaseze sub protectia unui lider.

O noua schimbare de imagine are loc la sfarsitul lui 2012, odata cu lansarea cu succes a unei rachete cu raza lunga de actiune, in decembrie, asimilata de Seul si Washington unei rachete balistice, si cu al treilea test nuclear, in februarie.

Kim-soldatul devine omniprezent, vizitand cazemate, inspectand transee, baterii de artilerie pe insule aflate la frontiera maritima in Marea Galbena, stand semet la prora unei nave militare, suportand fara sa clipeasca rafale de vant si ploaia.

In momentul in care Coreea de Nord ameninta Statele Unite cu o lovitura nucleara - unii experti cred ca tara nu dispune de mijloacele tehnologice in acest sens - Kim este prezentat la biroul sau, intr-o sala de comandament, inconjurat de ofiteri superiori. In plan secund, o harta de Stat Major detaliaza lovituri de rachete si tinte americane.

"Schimbarea s-a operat cu adevarat dupa testul nuclear. Imaginile au devenit in mod brusc amenintatoare", analizeaza Byeon Yeong-wook, un fotograf la cotidianul sud-coreean Dong-A Ilbo, insarcinat sa editeze, de mai multi ani, imagini transmise de propaganda nord-coreeana.

"Noi putem sa consideram anumite imagini ca exagerate sau ridicole, insa populatia nord-coreeana recunoaste fara ezite (in ele) figura unui lider puternic si curajos", subliniaza el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri