Ostilitatea manifestata de Margaret Thatcher fata de o Europa integrata se afla la originea actualelor tensiuni dintre Londra si UE, a declarat fostul cancelar german Helmut Kohl, intr-un interviu pentru The Times, relateaza AFP, citat de Mediafax.

Kohl, in varsta de 83 de ani, a declarat pentru cotidianul britanic ca respecta onestitatea lui Thatcher, decedata luni la varsta de 87 de ani, dar ca incapatanarea acesteia a blocat avansarea, in anii '80, catre o uniune politica mai profunda.

"Este adevarat, Margaret Thatcher era dificila, tot asa cum dificile erau si relatiile noastre", afirma Kohl.

"Spre deosebire de alti lideri din Europa si din lume si in pofida eforturilor reciproce, Margaret si cu mine nu am reusit sa intretinem o relatie de incredere si raporturi calduroase", continua fostul cancelar german.

"Ea vrea Europa, dar o Europa diferita de cea pe care o vreau cea mai mare parte dintre colegii ei europeni si cu mine. Din punctul nostru de vedere, acest antagonism caracterizeaza politica cu privire la Europa a Marii Britanii pana astazi", subliniaza el.

Cu toate acestea, Kohl i-a adus un omagiu "unei femei admirabile" si "unui mare premier".

"Nu am suspectat-o niciodata de rea-credinta. Am apreciat-o pentru acest lucru si pentru dragostea ei fata de libertate", a conchis fostul cancelar german.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Bulgaria accelereaza pregatirile pentru aderarea la euro