Grecia a primit un ultimatum luna trecuta din partea creditorilor internationali, sa renunte la planul de fuziune a National Bank of Greece (NBG) cu EFG Eurobank, care a fost ulterior suspendata, potrivit publicatiei elene Kathimerini.
Ministrul de Finante Yannis Stournaras si guvernatorul Bancii Greciei Giorgos Provopoulos au primit un email pe 26 martie in care li se cerea fie sa opreasca imediat procesul de fuziune intre NBG si EFG, fie sa micsoreze grupul rezultat in urma operatiunii sau sa il vanda rapid, scrie Mediafax.

Emailul a fost trimis de pe adresa sefului misiunii Comisiei Europene in Grecia, Matthias Mors, dar semnat de sefii misiunilor celorlalti creditori ai tarii, respectiv Banca Centrala Europeana si FMI.

"Asa cum stiti, am avut tot timpul indoieli in legatura cu acest proiect de fuziune", afirma sefii troicii in corespondenta mai degraba informala, aratand ca rezervele lor erau deja cunoscute de minister si de banca centrala.

Reprezentantii troicii au explicat ca au acceptat sa sprijine planul de fuziune datorita economiilor care ar fi rezultat.
"Cu toate acestea, in timpul analizelor recente a devenit evident ca NBG nu va putea sa atraga rezerve private", se arata in email, inainte de a conchide cu ultimatumul ca pe 30 aprilie banca rezultata in urma fuziunii sa fie micsorata si vanduta rapid.

Din email rezulta, potrivit Kathimerini, ca troica nu considera suspendarea fuziunii doar o amanare, in timp ce oficialii ministerului atribuie pozitia creditorilor crizei din Cipru.

Intre timp, seful bancii centrale a notat miercuri ca "finalizarea procesului de recapitalizare, trendul continuu al revenirii depozitellor si revenirea treptata a bancilor elene si a companiilor pe piata financiara internationala creeaza conditii mai favorabile pentru economie".

El anticipeaza astfel ca Alpha Bank si Piraeus Bank vor fi capabile sa gaseasca fonduri private pentru a se salva de nationalizare.

Fuziunea NBG cu EFG Eurobank a fost suspendata pe 8 aprilie, ca urmare hotararii bancii centrale a Greciei ca cele doua institutii de credit sa-si deruleze separat procesele de recapitalizare, Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara urmand sa decida daca tranzactia va mai avea loc.

Banca Greciei a anuntat atunci ca procedurile si termenele pentru recapitalizarea NBG si EFG Eurobank, precum si a Alpha Bank si Piraeus Bank, vor decurge conform planurilor. Toate cele patru banci de importanta sistemica trebuie sa fie recapitalizate pana la sfarsitul lunii aprilie.

EFG Eurobank controleaza in Romania Bancpost, iar NBG detine Banca Romaneasca. Alpha Bank si Piraeus Bank desfasoara activitati in Romania sub nume propriu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri