Organizatia pentru Comert si Dezvoltare Economica, OCDE prognozeaza ca economia tarilor industrializate va cunoaste o crestere solida in 2006 si 2007

Singura temere serioasa pentru acest interval nu vine decat din partea sectorului imobiliar, unde este foarte posibila o explozie a preturilor. Contrar asteptarilor, puternicele fluctuatii bursiere inregistrate in ultima vreme nu vor lasa urme prea adanci in ritmul de crestere economica, pietele avand o mare putere de absorbtie, comenteaza OCDE.

Tarile ce fac parte din OCDE vor cunoaste o crestere de 3,1% in 2006 si de 2,9% in 2007, in ciuda cursului ridicat al petrolului. ''Zona OCDE intra in cel de-al cincilea an de expansiune economica'' s-a felicitat Organizatia. ''Economia mondiala si-a confirmat capacitatea de a traversa fara probleme sau incetiniri marcante perioadele de turbulenta'', constata directorul OCDE, Jean-Phillippe Cotis. Statele Unite vor cunoaste o crestere de 3,6% in 2006 si de 3,1% in 2007. Zona euro, in ciuda unei mici accelerari a cresterii va ramane la urma. PIB-ul sau va progresa cu 2,2% in acest an si cu 2,1% anul viitor. In ceea ce priveste situatia Japoniei, pentru aceasta se prognozeaza o crestere de 2,8% in 2006 si de 2,1% in 2007.

La capitolul inflatie, OCDE considera ca temerile sunt exagerate: in Statele Unite aceasta nu va depasi 3% anul acesta, iar in zona euro 1,6%. Ca atare, o inasprire a politicii monetare (prin cresterea ratei dobanzii) nu se va justifica aproape in nicio zona. Singurul domeniu din care pot izvori o serie de primejdii pentru economia mondiala este reprezentat de politicile monetare americane care vizeaza reducerea deficitelor de comerciale, in special printr-o depreciere controlata a dolarului. Aceasta corectare, destul de brutala, se poate dovedi nefasta daca deprecierea monedei americane va depasi un anumit prag.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cum vor evolua principalele industrii in 2019 la nivel mondial?