Japonia a anuntat ca va trimite rachete Patriot pe insula meridionala Okinawa pe termen lung, cu scopul de a isi intari scutul antiracheta, pe fundalul tensiunilor cu Coreea de Nord, relateaza AFP.

Ministrul japonez al Apararii, Itsunori Onodera, a explicat ca rachete Patriot vor fi instalate in permanenta la doua baze militare din Okinawa "pe cat posibil in aprilie".

Ministerul sau intentiona sa realizeze aceasta instalare constanta pana in martie 2015, insa a hotarat sa "avanseze acest proiect care va proteja viata si bunurile persoanelor impotriva rachetelor balistice", a subliniat Onodera in cadrul unei conferinte de presa, scrie Mediafax.

Acest anunt intervine pe fundalul tensiunilor regionale cauzate de Coreea de Nord, care isi ameninta inamicii cu un razboi "termonuclear" si ar putea realiza in orele sau zilele urmatoare unul sau mai multe teste cu rachete de raza medie, conform serviciilor de informatii sud-coreene.

Doua rachete Musudan au fost transportate pe coasta orientala a Coreei de Nord, pe litoralul marii Japoniei (marea de Est pentru coreeni), conform Seul.

Rachetele Musudan ar avea o raza teoretica de 3.000 de kilometri, avand astfel capacitatea de a atinge Coreea de Sud sau Japonia. Acestea ar putea de asemenea lovi tinte la 4.000 de kilometri purtand doar o incarcatura usoara, iar astfel, teoretic, ar putea lovi insula americana Guam din oceanul Pacific.

Unul sau mai multe eventuale tiruri de racheta ar putea surveni pana la 15 aprilie, ziua de nastere a fondatorului Republicii democratice populare a Coreei (nume oficial al Coreei de Nord), Kim Il-Sung, mort in 1994.

Momentul pe care Phenian il va alege este "imprevizibil", a subliniat Onodera, "insa noi ramanem in stare de alerta pentru a putea reactiona imediat".

Anterior in cursul saptamanii, Onodera a dat autorizatia formala fortelor de autoaparare (nume oficial al armatei japoneze) sa distruga orice racheta nord-coreeana care ar ameninta teritoriul japonez.

Rachete Patriot au fost instalate in centrul Tokyo si in jurul captalei, iar distrugatoare echipate cu sisteme radar Aegis si mijloace de interceptare au fost trimise in marea Japoniei.

Geopoliticienii apreciaza ca este foarte putin probabil ca Coreea de Nord sa vizeze intentionat Japonia si estimeaza ca masurile de protectie luate de Tokyo au mai presus de toate scopul de a preveni orice eroare a unei rachete nord-coreene, in cazul in care o problema tehnica ar indrepta-o spre arhipelag din greseala.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Profesorii ar putea fi evaluati dupa model japonez, din 10 in 10 ani