Seulul a calificat drept "regretabil" un ultimatum lansat marti de catre Phenian, care a amenintat ca ataca tara in cazul in care aceasta nu isi cere scuze pentru manifestatii ostile fata de regimul stalinist, in contextul in care Statele Unite s-au declarat pregatite sa negocieze, relateaza AFP.
"Este regretabil ca (regimul din Coreea de) Nord este iritat de informatii de presa" si se serveste de ele pentru a "lansa amenintari la adresa" Coreei de Sud, a declarat pentru jurnalisti un purtator de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii, conform Mediafax.

"Vom adopta (masuri) de represalii severe si hotarate in cazul unor provocari orchestrate, indiferent care ar fi motivele", a adaugat purtatorul de cuvant Kim Min-seok.

Avertismentul Phenianului a fost lansat dupa o zi de la plecarea secretarului de Stat american John Kerry din Asia de Nord-Est, unde a efectuat un turneu de patru zile, cu scopul de a exprima sustinerea americana fata de aliatii sai sud-coreeni si japonezi, indemnand China sa isi calmeze vecinul.

Aproximativ 40 de manifestanti au ars luni portrete ale liderilor nord-coreeni, si anume ale fondatorului tarii, Kim Il-sung, fiului acestuia Kim Jong-il - ambii decedati - si nepotului sau, actualul lider Kim Jong-un, in timp ce Coreea de Nord sarbatorea 101 ani de la nasterea fondatorului tarii.

Calificand aceste acte ca "monstruoase" si "de trei ori blestemate", comandamentul suprem al armatei nord-coreene a avertizat mati ca "actiunea (sa) de represalii va fi lansata fara niciun avertisment, incepand din acest moment, atat timp cat la Seul continua aceste acte criminale ce ranesc demnitatea comandamentului suprem al Coreei de Nord".

In cazul in care Coreea de Sud vrea cu adevarat un dialog si negocieri "este necesar sa isi ceara scuze pentru toate actiunile ostile fata de Coreea de Nord", adauga aceeasi sursa.

Comunitatea internationala se teme de mai multe saptamani ca nord-coreenii ar putea marca aniversarea de la 15 aprilie procedand la un tir de racheta.

Insa armata s-a incapatanat sa lanseze un ultimatum adresat Seulului, indemnandu-l sa prezinte scuze pentru "actiuni ostile".

John Kerry a subliniat luni, la Tokyo, ca "Statele Unite raman deschise unor negocieri oneste si credibile privind dezarmarea nucleara", dar ca "mingea se afla in terenul Phenianului".

"Accentul, in prezent, este plasat pe conditiile reluarii dialogului, iar acest lucru merita sa fie relevat", sublinia marti Kim Yong-hyun, un expert pe teme nord-coreene de la Dongguk University, la Seul.

Phenianul a respins, pana in prezent, deschideri spre un dialog si a calificat, de exemplu, drept "nesincer" apelul Seulului la negocieri pe tema complexului intercoreean Kaesong, aproape inchis.

Casa Alba a precizat luni ca conditiile unei reluari a dialogului cu Phenianul raman neschimbate. "Aceasta a fost pozitia noastra intotdeauna (...). Coreea de Nord este necesar sa se angajeze sa isi respecte obligatiile internationale, asa cum s-a convenit", a subliniat un purtator de cuvant, Jay Carney.

De asemenea, Washingtonul a invitat-o pe presedinta sud-coreeana Park Geun-hye intr-o vizita, prevazuta la 7 mai. Aceasta prima intalnire intre presedintele american Barack Obama si sefa statului sud-coreean nou aleasa vor permite o avansare a coordonarii continue intre cele doua tari aliate in vederea "dezarmarii nucleare a peninsulei coreene si contracararii amenintarii Coreei de Nord", potrivit Casei Albe.

Peninsula Coreea se confrunta cu o foarte puternica intensificare a tensiunilor, in urma unei noi serii de sanctiuni adoptate de ONU impotriva Coreei de Nord dupa efectuarea celui de al treilea test nuclear nord-coreean pe 12 februarie.

Iritat, de asemenea, de manevre militare americano-sud-coreene, regimul de la Phenian a amenintat cu un "razboi termonuclear" Statele Unite si Coreea de Sud, si cu "focul nuclear" Japonia, care a mobilizat mijloace de distrugere a oricarei rachete nord-coreene care ar ameninta teritoriul nipon.

Un elicopter al armatei americane care participa la manevre, cu 16 persoane la bord, s-a prabusit marti in apropiere de frontiera dintre cele doua Corei, fara sa provoace raniti.

Potrivit serviciilor sud-coreene de informatii, Coreea de Nord a mobilizat recent pe coasta de est doua rachete de tip Musudan, cu o raza teoretica de actiune de 3.000, pana la 4.000 de kilometri, capabile sa atinga Coreea de Sud, Japonia si insula americana Guam.

O suplimentare bugetara prezentata marti prevede suplimentarea cu suma de 217,4 miliarde de woni (aproximativ 150 de milioane de euro) a bugetului Apararii sud-coreene, fonduri care vor fi alocate in principal unor instalatii militare aflate pe insule situate in apropierea frontierei maritime cu Coreea de Nord si intretinerii unei armate "cibernetice" de militari insarcinati sa lupte impotriva unor eventuale noi atacuri informatice lansate de nord-coreeni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri