Guvernul Ciprului intentioneaza sa vanda o parte din rezervele de aur ale bancii centrale in urmatoarele luni, in cadrul unui acord de imprumut cu zona euro, insa decizia trebuie aprobata de catre banca centrala a tarii, a declarat ministrul de Finante, Haris Georgiades.
"Detaliile vor fi formulate la timpul potrivit, in principal de catre banca centrala. Este o decizie importanta", a declarat Georgiades pentru Bloomberg TV.

Cipru incearca sa deblocheze imprumuturi de 10 miliarde de euro de la zona euro si FMI. Pentru a obtine finantarile externe statul trebuie sa asigure o contributie de 11 miliarde de euro prin impunerea de pierderi depozitelor bancare, vanzarea de aur si alte active, precum si majorari de taxe.

Potrivit unui document al Comisiei Europene din 9 aprilie, Cipru trebuie sa vanda aur in valoare de circa 400 de milioane de euro din rezerva bancii centrale. Posibilitatea ca o astfel de decizie a Ciprului sa fie urmata si de banci centrale mari la nivel global a cauzat declinul puternic al cotatiei aurului. Banca centrala din Cipru a transmis, dupa informatiile aparute in presa, ca nu ia in calcul vanzarea de aur, potrivit Mediafax.

Rezervele de aur ale institutiei se ridica la 13,9 tone, potrivit datelor Consiliului Mondial al Aurului.

Cotatia unciei de aur a scazut luni la cel mai redus nivel incepand cu ianuarie 2011, din cauza temerilor investitorilor ca unele guverne din Europa ar putea urma exemplul Ciprului de a vinde din rezervele bancii centrale, potrivit unui raport Goldman Sachs.

Pachetul financiar total pentru Cipru, inclusiv contributia din surse proprii a tarii, se situeaza la 21 miliarde de euro, dupa ce a variat in trecut intre 17,5 miliarde de euro si 23 miliarde de euro, a declarat, marti, Michael Grosse-Broemer, seful grupului parlamanetar al blocului Crestin-Democrat, formatiune a cancelarului Germaniei, Angela Merkel.

O versiune preliminara a unui document al Comisiei Europene privind necesarul de finantare al Ciprului a inaintat, anterior, suma de 23 de miliarde de euro.

Componenta internationala la sustinerea Ciprului se ridica la 10 miliarde de euro, a spus parlamentarul german.

Cipru a incheiat in martie un acord cu statele zonei euro pentru impunerea de pierderi deponentilor cu peste 100.000 de euro in conturi la cele mai mari doua banci ale tarii. Acordul prevede ca a doua mare banca tarii, Cyprus Popular Bank (Laiki) sa fie inchisa, iar depozitele de sub 100.000 de euro, nivel garantat, sa fie transferate la Bank of Cyprus.

Fondurile de 10 miliarde de euro de la zona euro si FMI ar urma sa fie folosite pentru acoperirea necesarului de finantare al statului (7,5 miliarde de euro), si pentru recapitalizarea sectorului bancar cipriot (2,5 miliarde de euro), cu exceptia Bank of Cyprus si Laiki.

Cotatia aurului a atins luni minimul a doi ani, dupa cea mai mare scadere incepand din anii '80, de 140,3 dolari sau 9,3%, la 1.361,1 dolari pe uncie.

Potrivit calculelor portaluilui Zero Hedge, luand in calcul un curs de 1,315 dolari pe euro, Cipru nu va putea strange 400 de milioane de euro pentru intrega cantitate de aur din rezervele bancii daca pretul pe pietele internationale coboara sub 1.175 dolari pe uncie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri