Europa ar putea avea nevoie de pana la 10 ani pentru a depasi criza datoriilor, iar o solutie pe termen lung va veni doar dupa ce politicienii vor renunta sa se mai bazeze pe Banca Centrala Europeana (BCE) si vor implmenta reforme structurale, a declarat presedintele Bundesbank, Jens Weidmann.
BCE ar putea reduce dobanda de politica monetara, daca datele macroeconomice sustin o astfel de decizie, a sugerat Weidmann, intr-un interviu pentru Wall Street Journal. O diminuare a dobanzii cheie nu ar schimba, insa, evolutia economica a blocului euro, a afirmat Weidmann, citat de Mediafax.

Seful Bundesbank a apreciat acordul dintre Cipru si creditorii internationali, care include pierderi importante pentru deponentii din cele mai mari doua banci cipriote. Desi modul in care s-a procedat in Cipru nu este un model pentru alte situatii, arata importanta de a avea o ordine in care investitorii cu interese in banca sa suporte costurile in cazul unor dificultati ale institutiei de credit, a spus el.

"Depasirea crizei si a efectelor va ramane o provocare pe parcursul urmatorului deceniu", a spsus Weidmann. Pozitia bancii centrale a Germaniei contrazice declaratii recente ale presedintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, care a afirmat ca cea mai dificila perioada a crizei din Europa a fost depasita.

Economia zonei euro ar trebui sa revina pe crestere in acest an, ca urmare a accelerarii activitatii globale, considera Weidmann. Totusi, "calmul pe care il vedem in prezent ar putea fi inselator", daca intarzie reformele la nivel national si european, a adaugat el.

Weidmann, din pozitia de sef al Bundesbank, este unul dintre cei mai influenti membri ai conducerii BCE. Bancherul german a fost singurul care s-a opus anul trecut infiintarii mecanismului de achizitii nelimitate de obligatiuni, Tranzactii Monetare Directe (Outright Monetary Transactions). Noua facilitate a BCE, care nu a fost inca folosita, este creditata pentru stabilizarea pietelor financiare in timpul incertitudinilor politice generate de alegerile din Italia si in perioada negocierilor pentru un acord de sustinere a Ciprului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri