Un oficial al Ministerului cipriot de Finante, Christos Patsalides, a asemanat tratamentul aplicat Ciprului de Germania si FMI cu "impuscarea unui porumbel cu o bomba atomica", el afirmand ca au distrus un sistem economic functional, relateaza Kathimerini.
Oficialul, care a participat la negocierile recente dintre Cipru, Uniunea Europeana si FMI, a descris totodata creditorii internationali ca "forte de ocupatie", carora nu le pasa de drepturile omului, informeaza Mediafax.

Patsalides a facut aceste afirmatii in cadrul unei anchete judiciare referitoare la circumstantele care au condus la prabusirea economica a uneia dintre cele mai mici tari din zona euro.

"O echipa neinduplecata de tehnocrati a aplicat o pedeapsa fiscala salbatica Ciprului. La insistenta Germaniei si FMI, au impuscat un porumbel cu o bomba atomica", a spus Patsalides.

Multi ciprioti si-au vazut economiile de o viata evaporate in martie, cand autoritatile au impus pierderi depozitelor negarantate, de peste 100.000 de euro, de la cele mai mari doua banci, Cyprus Popular Bank si Bank of Cyprus.

Impunerea de pierderi deponentilor, inclusiv strainilor, a fost o conditie pentru furnizarea unui imprumut de 10 miliarde de euro din partea UE si FMI.

Intrebat daca impunerea acestor pierderi deponentilor este compatibila cu drepturile omului, Patsalides a replicat ca "daca ai de-a face cu forte de ocupatie, nu vorbesc despre drepturile omului".

Cipru, care s-a modelat ca centru offshore de servicii financiare, in lipsa altor resurse, are un viitor incert si o economie in recesiune profunda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri