Un oficial al Ministerului cipriot de Finante, Christos Patsalides, a asemanat tratamentul aplicat Ciprului de Germania si FMI cu "impuscarea unui porumbel cu o bomba atomica", el afirmand ca au distrus un sistem economic functional, relateaza Kathimerini.

Oficialul, care a participat la negocierile recente dintre Cipru, Uniunea Europeana si FMI, a descris totodata creditorii internationali ca "forte de ocupatie", carora nu le pasa de drepturile omului, informeaza Mediafax.

Patsalides a facut aceste afirmatii in cadrul unei anchete judiciare referitoare la circumstantele care au condus la prabusirea economica a uneia dintre cele mai mici tari din zona euro.

"O echipa neinduplecata de tehnocrati a aplicat o pedeapsa fiscala salbatica Ciprului. La insistenta Germaniei si FMI, au impuscat un porumbel cu o bomba atomica", a spus Patsalides.

Multi ciprioti si-au vazut economiile de o viata evaporate in martie, cand autoritatile au impus pierderi depozitelor negarantate, de peste 100.000 de euro, de la cele mai mari doua banci, Cyprus Popular Bank si Bank of Cyprus.

Impunerea de pierderi deponentilor, inclusiv strainilor, a fost o conditie pentru furnizarea unui imprumut de 10 miliarde de euro din partea UE si FMI.

Intrebat daca impunerea acestor pierderi deponentilor este compatibila cu drepturile omului, Patsalides a replicat ca "daca ai de-a face cu forte de ocupatie, nu vorbesc despre drepturile omului".

Cipru, care s-a modelat ca centru offshore de servicii financiare, in lipsa altor resurse, are un viitor incert si o economie in recesiune profunda.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Economia romaneasca, in crestere in S1. Estimari pentru 2019