Crestin-democratul de stanga, un eurofil moderat, Enrico Letta, al carui Guvern a depus juramantul duminica, are, la varsta de 46 de ani, o lunga experienta in viata politica, in care a intrat in tinerete, relateaza AFP.
Un barbat cu reputatia unei persoane prudente, el este "foarte tanar, potrivit standardelor italiene", a declarat miercuri pe un ton ironic presedintele Republicii Giorgio Napolitano, in varsta de 88 de ani, cand l-a desemnat pentru presedintia Consiliului.

In contextul in care cetatenii reclama o innoire in conducerea tarii, varsta sa a jucat probabil un rol hotarator in optiunea presedintelui.
Dupa ce a prestat juramantul, duminica, el a devenit unul dintre cei mai tineri premieri ai Uniunii Europene (UE).

Nascut la Pisa (Toscana) pe 20 august 1966, Letta este licentiat in stiinte politice si drept international la Universitatea Pisa. El si-a petrecut o buna parte din coplarie impreuna cu familia la Strasbourg, in estul Frantei.

Presedinte al tinerilor democrat-crestini in perioada 1991-1995, el este numit ministru pentru Afaceri Europene in 1998 de fostul premier Massimo d'Alema, care il va desemna, un an mai tarziu, ministru al Industriei.

In 2004, este ales deputat in Parlamentul European (PE) din partea Maslinului (centru-stanga), iar in 2006 este numit secretar al Consiliului de Ministri de catre premierul Romano Prodi.

Ca o ironie, el il inlocuieste in acest post pe unchiul sau, Gianni Letta, un om de incredere si un consilier puternic al lui Silvio Berlusconi, care tocmai este indepartat de la putere.

Enrico Letta este autorul a numeroase carti, inclusiv "Construirea unei catedrale, de ce Italia trebuie sa inceapa sa gandeasca la scara mare".

Conservator, in planul moravurilor, foarte prudent in legatura cu reforme ca cea privind avortul, Enrico Letta este un catolic moderat.

Pe plan economic, el este tot moderat, promovand, de exemplu, liberalizarea serviciilor. La fel ca partidul sau, el sustine fara rezerve Guvernul de tehnocrati condus de catre Mario Monti, care a impus Italiei o cura de austeritate.

In 2007, el nu reuseste sa preia conducerea Partidului Democrat (PD), dar devine secretar adjunct, in 2009. In prezent, se afla in prima linie, dupa demisia anuntata de secretarul general al PD Pier Luigi Bersani, care nu a reusit sa stranga randurile partidului in urma alegerilor.

Chiar daca nu si-a retinut niciodata criticile vizandu-l pe Il Cavaliere, pe cand acesta se afla la putere, inrudirea sa cu Gianni Letta ar putea sa fie o punte intre "statul major" al PD si cel al Partidului Poporul Libertatii (PdL). Aceste doua formatiuni, condamnate de-acum sa se inteleaga, s-au insultat timp de ani de zile, personalitatea lui Berlusconi declansand pasiuni.

Definindu-se ca "postideologic", Enrico Letta declara intr-un interviu, in 2007, ca "generatia mea nu a trait prin anumite iluzii, ceea ce i-a permis sa evite perioada de deziluzii". Modelele sale sunt sindicalistul polonez anticomunist Lech Walesa si simbolul luptei impotriva apartheidului Nelson Mandela.

El afirma ca in primul sau discurs politic a denuntat invazia sovietica in Afganistan, in cursul unei manifestatii, pe cand era student.

Casatorit si tata al trei copii, un fan Dire Straits care locuieste in cartierul de lux Testaccio, la Roma, Enrico Letta a marturisit de curand ca ar fi vrut sa fie ca Dylan Dog, un celebru erou al unor benzi desenate italiene, "inteligent si curtat de femei".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri