Noul ministru de Finante al Italiei, Fabrizio Saccomanni, care depune duminica juramantul impreuna cu guvernul condus de premierul Enrico Letta, a declarat ca vrea sa stimuleze cresterea economica printr-un pact al increderii intre banci, companii si consumatori, potrivit AFP.

Saccomani, fost director al bancii centrale italiene, a declarat pentru La Repubblica ca intentioneaza sa inlature "factorul psihologic de incertitudine" care a blocat investitiile si consumul in economie prin incheierea unui pact intre banci, mediul de afaceri si populatie, relateaza Mediafax.

Oficialul considera ca este nevoie de un "efort coordonat" care sa "restaureze pretioasa incredere" in economie.

De asemenea, noul ministru al Finantelor a afirmat ca intentioneaza sa restructureze cheltuielile publice, chestiune urmarita atent de pietele financiare, deoarece Italia, a treia mare economie din zona euro dupa Germania si Franta, are cea mai mare datorie de stat din Europa, de 2.000 miliarde euro.

Saccomani nu a oferit detalii suplimentare privind restructurarea cheltuielilor, precum modificarea taxelor.

El a precizat insa ca doreste sa reduca semnificativ costurile de finantare ale Italiei, facand referire directa la spread-ul fata de Germania - diferenta dintre dobanzile platite de cele doua tari pentru imprumuturi cu o durata similara.

In prezent, Italia plateste cu 2,85 puncte procentuale mai mult decat Germania pentru a atrage finantare pe 10 ani, Saccomani dorind sa reduca aceasta diferenta la maximum un punct procentual.

Italia trece prin cea mai indelungata recesiune din ultimii 20 de ani.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si