Zeci de mii de persoane au participat, miercuri, in numeroase tari europene, la mitinguri organizate de Ziua internationala a Muncii, oamenii denuntand austeritatea si rata ridicata a somajului, context in care Papa Francisc pledeaza pentru "dreptate sociala" si eliminarea "sclaviei" in tari sarace.
In Grecia, Ziua internationala a Muncii a fost marcata printr-o greva generala i prin proteste fata de masurile de austeritate la care au participat aproximativ 13.000 de persoane, in principal socialisti si comunisti, la Atena si Salonic. "Centrul" manifestatiilor a fost Piata Syntagma din Atena, unde Frontul de Lupta al Muncitorilor (PAME), apropiat de Partidul Comunist (KKE), a reusit sa mobilizeze 4.000 de oameni.

Mii de persoane au defilat la Paris, la apelul formatiunii populiste Frontul National (FN). La miting a fost prezenta si Marine Le Pen, liderul formatiunii, care a declarat ca Franta este "inchisa in tenebrele Europei".

"Franta se zbate in continuare intr-o politica de austeritate fara sfarit, pentru ca toata lumea incearca sa salveze un sistem cu orice pret", a spus Marine Le Pen. "Franta si poporul francez inteleg ca nu s-a schimbat nimic in ultimul an, tara ramane in acelasi tunel", a adaugat ea.

In Bangladesh, mii de oameni au cerut sa se faca dreptate in cazul prabusirii sediului unei fabrici de confectii, un accident soldat cu peste 400 de morti. Manifestantii au denuntat conditiile mizere de lucru, iar unii aveau pancarte pe care scria "Spanzurati-i pe criminali, spanzurati-i pe patronii atelierelor!".

Manifestantii impotriva austeritatii si somajului au avut loc si in Italia, Turcia, Spania, Republica Cipru, Polonia si Portugalia.

In Spania, unde rata somajului a atins nivelul-record de 27%, principalele doua sindicate, CCOO si UGT, au organizat aproximativ 80 de mitinguri in intreaga tara. Liderul sindicatului CCOO, Igancio Fernandez Toxo, a criticat aspru Guvernul de la Madrid, denuntand "iresponsabilitatea uriaa" care a condus la cresterea ratei somajului. "6.200.000 de someri; opriti austeritatea!", "Mai multa democratie, mai putina austeritate!", scria pe pancartele manifestantilor de la Madrid.

In acest context, Papa Francisc a pledat pentru "dreptate sociala", indemnand liderii politici sa creeze locuri de munca i sa respecte drepturile angajatilor. De asemenea, Suveranul Pontif a denuntat "sclavia" din tarile sarace, dupa prabusirea fabricii de confectii in Bangladesh, o tara cu mana de lucru foarte ieftina unde sunt active numeroase companii occidentale.

La Istanbul, zece persoane au fost ranite, iar aproximativ 20 au fost retinute in timpul violentelor izbucnite cu ocazia zilei de 1 mai. Mii de manifestanti au incercat sa patrunda in zona Pietei Taksim, dar au fost opriti de cei aproximativ 22.000 de politisti mobilizati cu ocazia mitingului. Manifestantii s-au adunat la apelul partidelor de stanga si sindicatelor. Ei au atacat cu pietre si sticle, iar fortele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene si bastoane de cauciuc.

In Rusia, aproximativ 1,5 milioane de oameni au fost chemati sa participe la marsuri organizate de 1 mai.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri