Gigantul Arcelor a facut vineri inca un pas, poate chiar decisiv, in lupta cu siderurgistul indian Mittal Steel, lansand, in mod oficial proiectul de fuziune cu rusul Severstal. Aceasta mutare strategica ar putea contracara oferta de achizitie ostila lansata in urma cu aproape cinci luni de zile de catre Mittal.

Acordul, informeaza agentia Associated Press, va transforma siderurgistul rus in principalul actionar al Arcelor, cu o cota de 32% din capital. In schimb, Arcelor, lider mondial in sectorul otelariei dupa cifra de afaceri (32,6 miliarde de euro in 2005) va dobandi controlul Severstal si va primi 1,25 miliarde de euro cash.

Potrivit presedintelui Arcelor, Guy Dolle, "alianta va da nastere unui nou lider mondial al otelului si totodata celui mai profitabil grup din industria siderurgica", surclasand Mittal atat in ceea ce priveste cifra de afaceri, cat si productia.

Reactia lui Lakshmi Mittal la aflarea acestei noi strategii a fost extrem de prompta. El a calificat acordul drept "un subterfugiu" prin care se urmareste manipularea actionarilor. Astfel, potrivit grupului indian, aceasta initiativa este fara precedent si nu face decat sa lipseasca pe actionari de posibilitatea de a hotari viitorul Arcelor.

"Proiectul de fuziune cu Severstal insa, a comentat Guy Dolle, are in ochii nostri mai multa valoare decat oferta ostila inaintata de Mittal". O decizie finala in privinta fuziunii cu grupul rusesc va fi luata abia dupa intrunirea consiliului actionarilor, spre sfarsitul lunii iunie.
In ceea ce priveste impactul asupra muncitorilor, Dolle a declarat in cadrul unui interviu acordat postului de radio Europe-1, ca fuziunea nu va avea nici o consecinta negativa, mai ales in Europa si ca probabilitatea de reusita a acestei mutari strategice, discutate de mai bine de trei ani, este foarte mare.

Prin acordul anuntat vineri, Alexei Mordachov, actionarul principal al Severstal, care detine o cota de 90% din companie, va aduce in cadrul Arcelor inclusiv participatia detinuta la siderurgistul italian Lucchini.
In varsta de 40 de ani, Alexei Mordachov este plasat de catre revista Forbes pe locul 64 in randul celor mai bogati oameni ai planetei, cu o avere estimata la 7,6 miliarde de dolari. Cota ce ii va reveni magnatului rus din grupul Arcelor-Severstal va fi 32%.

Conform rezultatelor pe 2005 inregistrate de cele doua societati, ansamlul Arcelor-Severstal va fi cel mai mare grup siderurgic din lume, cu o cifra de afaceri de 46 de miliarde de euro si o productie de otel de 70 de milioane de tone. Oferta valorifica actiunile Arcelor la 44 de euro pe unitate, cu 10 euro mai mult decat valoarea de inchidere de la sfarsitul saptamanii trecute, de 34 de euro. Potrivit proiectului, actionarii vor beneficia de distribuirea unui numerar in valoare de 7,6 miliarde de euro.

Asupra acestui proiect urmeaza sa se pronunte si autoritatile din domeniul concurentei, astfel incat unda verde este asteptata pentru luna iulie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri