Dupa ce pretul gazelor pe piata a crescut, de la inceputul anului 2006, pretul gazului din contractul Gazprom cu Ucraina ar putea fi revizuit in crestere, a declarat un oficial Gazprom, citat de Rompres. "Dat fiind faptul ca pretul de pe piata a cunoscut o crestere de la inceputul anului, este clar ca tarifele trebuie revizuite in crestere", a declarat vice-presedintele Gazprom, Alexandre Medvedev.

"In contractul pe care l-am semnat, pretul actual nu este valabil decat pentru primul semestru. Primul semestru se apropie de sfarsit si partile trebuie sa negocieze pretul pentru semestrul viitor", a declarat Medvedev, adaugand ca Gazprom dispune de "suficiente argumente" pentru majorarea tarifului.

Razboiul gazelor naturale intre Rusia si Ucraina s-a incheiat in luna ianuarie, o data cu semnarea unui contract pe cinci ani intre concernul rus Gazprom si societatea ucraineana Naftogaz. Potrivit contractului, cu intrare in vigoare de la 1 ianuarie a.c., Gazprom va vinde gaze Ucrainei nu direct, ci prin societatea RosUkrEnergo (societate mixta a bancii ruse Gazprom Bank si a bancii austriece Raiffeisen Bank), la un pret initial de 230 de dolari mia de metri cubi, in semestrul unu, pret pe care Gazprom l-a cerut, de altfel, de la declansarea crizei.

Ucraina, la randul sau, va cumpara cantitatea contractata de la intermediarul mentionat, la un pret de numai 95 de dolari mia de metri cubi, gazele livrate fiind, insa, un amestec de gaze rusesti si gaze din Asia Centrala, mai ieftine, ceea ce va permite compensarea diferentei de pret.

Presedintii celor doua companii s-au declarat multumiti de rezultatele acordului. seful Naftogaz, Aleksei Ivcenko, a declarat ca intelegerea realizata permite asigurarea balantei de gaze a Ucrainei si tranzitul de gaze naturale rusesti pe teritoriul acestei tari, iar presedintele Gazprom, Aleksei Miller, a subliniat ca acordul garanteaza stabilitatea livrarilor de gaze din Rusia catre consumatorii europeni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri