Premierul israelian Benjamin Netanyahu (foto), care urmeaza sa efectueze o vizita la Moscova, este "complet hotarat" sa incerce sa impiedice vanzarea de rachete ruse catre Siria, a afirmat duminica unul dintre ministrii sai, pentru postul public de radio, relateaza AFP.

Posibilila furnizare de rachete ruse de tip S-300 catre Siria "ne ingrijoreaza in cel mai mare grad, iar premierul este complet hotarat sa impiedice acest contract", a declarat ministrul Apelor si Energiei, Sylvan Shalom, noteaza Mediafax.

"O asemenea furnizare catre Siria ar modifica echilibrul fortelor in regiune, iar aceste arme pot ajunge pe mana Hezbollah-ului" libanez, aliat al regimului lui Bashar al-Assad si Iranului, a adaugat Shalom

Daca Siria obtine aceste rachete, actiunea tarilor care cauta o schimbare in Siria ar deveni mult mai dificila", a mai subliniat el.

Kremlinul a anuntat sambata ca Netanyahu se va deplasa la Moscova pentru a se intalni cu presedintele Vladimir Putin, fara sa precizeze data.

Potrivit mass-mediei israeliene, aceasta vizita ar trebui sa se concentreze asupra situatiei posibilei livrari de baterii de rachete sol-aer rusesti S-300, arme ultra-moderne care pot distruge avioane sau alte rachete ghidate.

Asemenea arme ar limita actiunea aviatiei israeliene in spatiul aerian sirian sau libanez. Israelul a efectuat, la inceputul lunii mai, doua raiduri aeriene in Siria, care, potrivit unui oficial israelian, vizau stoparea unui transfer de arme catre Hezbollah.

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat vineri ca Moscova va finaliza livrarea de arme de aparare aeriana catre Siria.

Secretarul de Stat american John Kerry a declarat joi ca livrarea de arme ruse catre Siria ar fi "potential destabilizanta" pentru regiune.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Atacul SUA impotriva Siriei: reactiile liderilor globali si regionali